شنبه, 29 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

مطالب و مقالات حقوقی
تاریخ انتشار: دوشنبه 27 بهمن 1399
شکایت و جرم تصرف عدوانی کیفری

 شکایت و جرم تصرف عدوانی کیفری

دعوای تصرف عدوانی علاوه بر بعد حقوقی و مدني دارای ابعاد کیفری نیز هست و از سوی قانونگذار جرم انگاری شده است.  بنابراين مي‌توان از منظر كيفري نیز اين عنوان را مورد بحث و تحليل قرار داد. مستند قانونی تصرف عدوانی از جنبه کیفری ماده 690 قانون مجازات اسلامی است. ضرورت وجود سابقه تصرف آنطور که در مقررات مواد 158 به بعد قانون آیین دادرسی مدنی ضروری دانسته شده است، در خصوص بعد کیفری تصرف عدوانی و بعنوان شرط ضروری جرم مطرح نیست. شاید بتوان تصرف عدوانی کیفری را با خلع ید یا غصب موضوع ماده 308 قانون مدنی مقایسه نمود. 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 15062

 

مصادیق جرم تصرف عدواني کیفری

در ماده 690 قانون مجازات اسلامی آمده که «هر کس به وسیله صحنه‌سازی از قبیل پی‌کنی‌، دیوارکشی‌، تغییر حد فاصل‌، امحای مرز، کرت‌بندی‌، نهرکشی‌، حفر چاه‌، غرس اشجار و زراعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت‌شده یا در آیش زراعی‌، جنگل‌ها و مراتع ملی‌شده‌، کوهستان‌ها، باغ‌ها، قلمستان‌ها، منابع آب‌، چشمه‌سارها، انهار طبیعی و پارک‌‌های ملی‌، تاسیسات کشاورزی، دامداری و دامپروری، کشت و صنعت، اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت‌های وابسته به دولت ‌یا شهرداری‌ها یا اوقاف و همچنین اراضی، املاک، موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام‌المنفعه اختصاص ‌یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی‌حق‌ معرفی کردن خود یا دیگری‌، مبادرت کند یا بدون اجازه سازمان ‌حفاظت محیط زیست یا مراجع ذی‌صلاح دیگر مبادرت به عملیاتی کند که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی شود یا اقدام‌ به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور کند، به مجازات یک ماه تا یک سال حبس ‌محکوم می‌شود.

دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع‌ مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق کند.

تبصره 1 رسیدگی به جرایم فوق‌الذکر خارج از نوبت به عمل‌ می‌آید و مقام قضایی با تنظیم صورت‌مجلس دستور متوقف ماندن ‌عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.

تبصره 2 : در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قراین قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد، قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی می‌تواند خلع ید، قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را تقاضا کند.»

بر اساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی، دادگاه پس از رسیدگی علاوه بر اعمال مجازات، متجاوز را به رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق و بازگرداندن اوضاع به حالت اولیه و قبل از ارتکاب جرم محکوم می‌کند. در حقیقت تصرف عدوانی به معنای ایجاد مزاحمت و ممانعت از حق است.

 

 

تفاوت تصرف عدوانی در پرونده‌های کیفری و حقوقی

تفاوت عمده‌ای که تصرف عدوانی در پرونده‌های جزایی با تصرف عدوانی در پرونده‌های حقوقی دارد، این است که در پرونده‌های حقوقی، اثبات مالکیت فرع بر این قضیه است یعنی ابتدا باید مالکیت احراز شود، سپس دادگاه حکم به رفع تصرف دهد.این در حالی است که سیستمی که قانونگذار در ماده 690 قانون مجازات اسلامی درباره پرونده‌های جزایی تصرف عدوانی به کار می‌گیرد، بر خلاف این است و نیازی به اثبات مالکیت وجود ندارد.

 

 

لزوم احراز سابقه تصرف شاکی و مدعی

برای صدور دستور رفع تصرف از سوی دادگاه کیفری در پرونده‌های جزایی تصرف عدوانی دو رکن باید احراز شود که رکن نخست سبق تصرف است یعنی در ابتدا سابقه تصرفی که شاکی یا مدعی دارد، باید احراز شود.رکن دوم، عدوانی بودن تصرف متهم یا فردی است که علیه او شکایت شده است که باید برای مرجع قضایی احراز شود. در صورت احراز این دو شرط می‌توان حکم به رفع تصرف صادر کرد.این موضوع بدان معناست که در اینجا دیگر نیازی وجود ندارد که متهم بگوید مالک ملک مورد نظر است. در حقیقت به محض اینکه سابقه تصرف مالک یا شاکی و نیز عدوانی بودن تصرف متهم احراز شود، دادگاه بر اساس ماده 690 حکم صادر می‌کند.البته با دقت در ماده 690 همانطور که رویه بعضی محاکم نیز چنین است شاید بتوان گفت سابقه تصرف آنطور که در مواد 158 به بعد قانون آیین دادرسی مدنی ملاک عمل است مورد توجه و ملاک قرار نمی گیرد.در نتیجه و به عبارت اخری مطابق یک نظر در خصوص طرح دعوای تصرف عدوانی کیفری صرف مالکیت برای شروع شکایت علیه هر متصرف کافی است.

 

 

مقررات قانون مجازات اسلامی - تصرف عدوانی

در گذشته و قبل از حذف دادسراها، تنها موردی که دادسراها می‌توانستند در مرحله تحقیقات مقدماتی حکم به رفع تصرف صادر کننده، تصرف عدوانی بود. در حال حاضر نیز در برخی مواقع این موضوع اعمال می‌‌شود اما با ایجاد ماده 690 این موضوع مطرح می‌‌شود که لازم است رسیدگی قضایی به عمل آمده و سپس دادگاه به صدور حکم اقدام کند.

فصل بیست و ششم از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در مواد 690 تا 696 این قانون به موضوع «هتک حرمت منازل و املاک غیر» اختصاص دارد که در این مواد، قانونگذار به مسایل مرتبط با تصرف عدوانی پرداخته است.

مواد 691 و 692 قانون مجازات اسلامی از دیگر مواردی است که به جرم تصرف عدوانی پرداخته است.بر اساس ماده 691، هرکس به قهر و غلبه داخل ملکی شود که در تصرف ‌دیگری است، اعم از آن که محصور باشد یا نباشد یا در ابتدای ورود به قهر و غلبه نبوده ولی بعد از اخطار متصرف به قهر و غلبه مانده‌ باشد، علاوه بر رفع تجاوز حسب مورد به یک تا شش ماه حبس ‌محکوم می‌شود.

هرگاه مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی ازآنها حامل سلاح ‌باشد به‌ حبس از یک تا سه سال محکوم خواهند شد.

همچنین بر اساس ماده 692 این قانون، هرگاه کسی ملک دیگری را به قهر و غلبه تصرف کند، علاوه بر رفع تجاوز به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

ماده 693 قانون مجازات اسلامی نیز به این موضوع اشاره می‌کند که اگر کسی که به موجب حکم قطعی، به خلع ید از مال غیرمنقول یا رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق‌ محکوم شده باشد، بعد از اجرای حکم به طور مجدد مورد حکم را به نحو عدوانی، تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق کند، علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

طبق ماده 694 و 695 نیز، هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم می‌شوند.

چنانچه جرایم مذکور در مواد (692) و (693) در شب‌ واقع شده باشد، مرتکب به حداکثر مجازات محکوم می‌شود.ماده 696 نیز بیان می‌کند که در کلیه مواردی که محکوم‌علیه علاوه بر محکومیت‌ کیفری به رد عین یا مثل مال یا ادای قیمت یا پرداخت دیه و ضرر و زیان ناشی از جرم محکوم شده باشد و از اجرای حکم امتناع کند، در صورت تقاضای محکوم‌له دادگاه با فروش اموال محکوم‌علیه ‌به جز مستثنیات دین، حکم را اجرا یا تا استیفای حقوق محکوم له‌، محکوم‌علیه را بازداشت خواهد کرد.

همچنین بر اساس تبصره این ماده، چنانچه محکوم‌علیه مدعی اعسار شود، تا صدور حکم ‌اعسار یا پرداخت به صورت تقسیط، بازداشت ادامه خواهد داشت‌.

 

 

تکرار جرم در تصرف عدوانی

تصرف عدوانی مکرر به این معناست که افرادی که قبلا به تصرف عدوانی اقدام کردند، به طور مجدد دست به این اقدام بزنند. در این صورت تشدید مجازات از باب تکرار جرم شامل این افراد می‌شود. یعنی قانونگذار قاعده تکرار جرم را در خصوص تصرف عدوانی به صراحت بیان کرده است.

بر خلاف سایر جرایم که به طور کلی مطرح می‌کنند که اگر کسی به تکرار جرم اقدام کند، مجازاتش تشدید می‌شود، ماده 693 قانون مجازات اسلامی می‌گوید که اگر تصرف عدوانی تکرار شود، علاوه بر صدور قرار بازداشت موقت برای مرتکب، مجازات تا 3 سال حبس در انتظار او خواهد بود.

 

 

عنصر مادی جرم تصرف عدوانی

در حقوق جزای عمومی، عنصر مادی بزه تصرف عدوانی به عنوان جرم مستمر محسوب می‌شود. جرم مستمر به جرمی گفته می‌شود که در حقیقت عنصر مادی آن در طول زمان استمرار پیدا می‌کند.

به این معنا که از زمانی که فردی به تصرف عدوانی ملکی اقدام می‌کند تا زمانی که خلع ید و رفع تصرف به عمل بیاید، این جرم در حال ارتکاب است و پس از رفع تصرف و خارج شدن ملک از ید متصرف، جرم پایان می‌یابد. در صورتی که شرایط تحقق این جرم احراز شد، کیفرخواست صادر و پرونده به دادگاه ارسال و حکم صادر می‌شود.

 

 

دستور موقت در جرم تصرف عدوانی

یکی از پرسش‌هایی که در رویه قضایی مطرح می‌شود، این است که در اثنای رسیدگی در مرحله تحقیقات مقدماتی، اگر وقوع جرم تصرف عدوانی یا سایر جرایم ثلاثه که در ماده 690 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است، احراز شد، آیا این مجوز وجود دارد که در همان زمان، دستور رفع تصرف صادر شود یا خیر؟

در پاسخ به این پرسش باید گفت که می‌توان دستور رفع تصرف را تا زمان رسیدگی و صدور حکم نهایی، صادر کرد تا ملک به ذی‌نفع تحویل داده شود. در حقیقت این اقدام، همان موضوعی است که در حقوق خصوصی به آن دستور موقت گفته می‌شود.

به این معنا که اگر خواسته رفع تصرف عدوانی را به صورت خصوصی و با ارایه دادخواست مطرح کنیم، می‌توانیم دستور موقتی مبنی بر رفع تصرف و ممانعت از تصرف شخص متصرف بگیریم.

همین سیستم در فرآیند دادرسی کیفری نیز وجود دارد. به این معنا که اگر در حین رسیدگی، عدوانی بودن تصرف احراز شود، می‌توان دستور رفع تصرف صادر کرد تا در نهایت پرونده به دادگاه ارسال شود و در آن زمان علاوه بر صدور حکم، به مجازات فرد متصرف اقدام شود.

 

 

مطالب مرتبط با تصرف عدوانی:

1- تصرف عدوانی در دعوای حقوقی و کیفری

2 -دعوای رفع و جلوگیری از تصرف عدوانی

3- الزام به تنظیم سند رسمی، نکات مهم نمونه دادخواست

4- خلع ید از املاک و بیرون کردن غاصب و متصرف غیرقانونی

ثبت امتیاز
پرسش و پاسخ‌های متداول
رسیدگی به این جرم مانند سایر جرایم در صلاحیت دادسرای محل وقوع ملک یا همان محل وقوع جرم است.
حسب مورد و تشخیص ضرورت توسط وکیل شما و یا دستور قاضی ممکن است ملاک صدور حکم یکی از این دلایل باشد: 1- قرار تحقیق و معاینه محلی 2- شهادت شهود 3- اقرار مرتکب 4- گزارش ضابطین 5- نظریه کارشناس 6- علم قاضی
حسب مورد و بسته به نوع فشاری که می توان به متهم یا خوانده آورد می شود راه مناسب برای شکایت و طرح دعوا را مشخص کرد.و این بستگی به تشخیص وکیل دادگستری شما و نوع دلایل و نیز میزان اثر گذاری هر یک از این دو راه بر متصرف عدوانی دارد.توجه شود که بر خلاف باور عمومی در این مورد رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی حقوقی به جهت حکم مندرج در ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی هم بدون لزوم رعایت تشریفات آیین دادرسی و هم خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار می گیرد.
از طریق تجربیات دوستان در مراجعه به وکیل در موارد مشابه و یا جستجو در اینترنت و سایت گوگل می توان با مطالعه مقالات و مطالب وکلا به یک وکیل خوب ،باسواد، باتجربه و قابل اعتماد در زمینه دعاوی تصرف عدوانی دست یافت.
نظرات

یکشنبه, 12 بهمن,1399

مریم

سلام
در یک پرونده تصرف عدوانی که علاوه بر نظر کارشناس تحقیقات محلی نیز به سود ما بوده
و در جلسه ای قاضی به متشاکی گفته که محکوم هستید و بفکر جلب رضایت شاکی باشید.
متشاکی نیز ملک را که در واقع قسمتی از یک ملک روستایی به ابعاد 2 در 3 متر است پس داده
و ما که همین را میخواستیم روی پرونده رضایت داده ایم. حال دادنامه آمده به شرح زیر

"صرفنظر از اعلام رضايت بدون قيد و شرط شاکيه نسبت به مشتکی عنه، نظر به فقدان ادله اثباتی مفيد علم و يقين در
اثبات و انتساب بزه معنونه به مشتکی عنه ، مستنداً به ماده 265 قانون آئين دارسی کيفری مصوب 1392 قرار منع تعقيب صادر و اعلام می دارد ."

ایا این میتواند بدلیل این باشد که چون متشاکی خانم است و محیط روستایی است برای همین قاضی نخواسته که جریمه یا .... شامل حال او بشود؟

ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجوی مطلب مورد نظر
دسته بندی مطالب و مقالات
امور حقوقی و قراردادها
دعاوی ملکی و غیر منقول
انحصار وراثت - ارث - وصیت
دعاوی خانواده و امور حسبی
امور کیفری - جرایم و مجازات ها
دعاوی تجاری - تجار و شرکت ها
دعاوی اداری و روابط کار
مطالب و موضوعات مهم
Skip Navigation Links.

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.