شنبه, 15 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 15 آذر 1401

 وضعیت معامله در فرض مرض متصل به فوت و اثبات حجر

با سلام و خسته نباشید.مادرم پنج سالی مریض الحال است پسرکوچگ خانواده گویا دو تا شاهد دایی ها رو به خانه آورده بدون اطلاع ورثه در حضور ۳ نفر صورتجلسه تنظیم که زمینی کاربری ساختمان بعد از فوت ایشان به نفع خود مستند درست کرده و ثبت قانونی نکرده حال اخیرا بدلیل سکته مغزی یا آتروفی فوت شده اوراق ایشان صحیح و وجه قانونی دارد یا خیر ؟ جریان باطل بودن معامله به دلیل مرض متصل به فوت چیست ؟ برای اثبات حجر مادرم چه کنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 655

پاسخ – آیا می توان معامله ای که قبل از فوت و در حال مرض منعقد شده را باطل نمود؟

  • به طور طبیعی در بسیاری از مواقع معاملاتی که فرد اواخر عمر خود انجام می دهد از سوی ورثه و اشخاص ذینفع مورد تردید و تشکیک قرار گرفته است؛ به بهانه اینکه فرد بدلیل بیماری یا کهولت سن تحت تاثیر و فشار اطرافیان قرار گرفته یا هدف اش انتقام از بعضی یا تمام ورثه و محروم نمودن آنها از ارث بوده یا قصد انشاء وی مخدوش و محل تردید بوده است.
  • اصولا در صورتی که مدعی نتواند ثابت کند قصد انشاء معامل مخدوش و ناقص بوده و نمی توانسته موجد عقد باشد، ادعا هایی از ای جنس مورد پذیرش قرار نمی گیرد.
  • در فرض تردید در صحت معامله بدلیل مخدوش بودن یا تردید در کمال قصد انشاء معمولا رویه دادگاه ها جریان اصل صحت است هر چند که صحیح تر این است که اصل عدم یا استصحاب جاری شود چرا که شک در صحت و بطلان نیست بلکه بدلیل تردید در قصد، شک در وجود یا عدم وجود قصد است.
  • صرف وقوع معامله در روزهای پایانی عمر مالک خدشه و تاثیری در اصالت و صحت قرارداد ندارد.
  • تنها موردی که به طور استثنایی قانونگذار در خصوص عمل حقوقی شخص مریض  و در حال احتزار عکس العمل نشان داده فرض ماده  945و944 قانون مدنی است.یعنی موردی که شخص مریض در حالت مرض همسر خود را طلاق دهد و حداکثر ظرف یکسال پس از طلاق در اثر همان مرض بمیرد زن از شوهر ارث می برد.با وجود اینکه قاعدتاً به جهت پایان عده دیگر نسبت و زوجیتی در بین نیست یا مورد مردی که در حال مرض زنی را عقد کند و قبل از نزدیکی در اثر همان مرض بمیرد که دراین فرض زن از مرد ارث نمی برد.
  • همانطور که گفته شد تنها اثری که بر اعمال حقوقی افراد در زمان مرض متصل به موت در قانون مورد اشاره قرار گرفته است موارد مذکور در مواد فوق الاشاره است.
  • منظور از اعمال حقوقی اعم است از عقود یا ایقاعات.منظور از عقد عمل حقوقی است که ضرورتاً با دو یا چند اراده ایجاد می شود و منظور از ایقاع عمل حقوقی ای است که برای تشکیل آن یک اراده و قصد انشاء کافیست.مانند طلاق ، ابراء ، اعمال حق فسخ و بذل مدت در نکاح موقت.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص معامله در فرض مرض متصل به فوت و اثبات حجر

♦  صرف اینکه مادر شما معامله ای در قالب بیع یا صلح یا حتی قرارداید بی نام در روزهای پایانی عمر خود و در حالت مرض با یکی از ورثه منعقد نمودده است واجد اشکال نیست .انجام معامله در حالت مرضی که در اثر همان مرض مادر فوت نموده است نیز ایرادی به اصالت معامله وارد نمی کند.
♦  اگر مدعی عدم وجود قصد انشاء بدلیل اختلال در تمییز، تشخیص و مشائر مادر خود در زمان انعقاد معامله هستید می توانید با طرح دعوای حجر متوفی و در صورت اثبات محجور بودن وی در زمان انعقاد معامله ، عقد را باطل نموده و مال را به ماترک برگردانید.

♦  به طور کلی چنین معامله ای اگر حجر ثابت نشود باطل نیست.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

مستندات قانونی - مرض متصل به فوت و حجر

ماده 944 قانون مدنی

اگر شوهر در حال مرض زن خود را طلاق دهد و در ظرف یک سال از تاریخ طلاق به همان مرض بمیرد زوجه او ارث می برد اگر چه طلاق بائن باشد مشروط براینکه زن شوهرنکرده باشد.

ماده 945 قانون مدنی

اگرمردی در حال مرض زنی را عقد کند و درهمان مرض قبل از دخول بمیرد زن از او ارث نمی برد لیکن اگر بعد از دخول
یا بعد از صحت یافتن از آن مرض بمیرد زن از او ارث می برد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.