جمعه, 07 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 10 مرداد 1401

 مواردی که ارثی از پدر به پسر نمی رسد

پدر و پدربزرگ من در یک روز و یک ساعت فوت شده اند آیا به پدرم ارثی از پدربزرگ می‌رسد یا نه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 785

پاسخ – در چه مواردی از پدر به پسر ارث نمی رسد ؟

  • وارثان اشخاصی هستند که با یکدیگر خویشاوندی سببی یا نسبی دارند و در صورت فوت هر یک از آنها دیگری از او ارث خواهد برد.
  • هر کدام که دیر تر فوت کند از آنکه زودتر فوت کرده است ارث خواهد برد.
  • زمان فوت افراد متوارث بسیار اهمیت دارد. زیرا زنده بودن شخص وارث در زمان مرگ مورث از شروط اصلی ارث بری وراث است.
  • اما زمانی پیش می آید که نمی توان زمان تأخر و تقدم زمان مرگ مورث و وارث را محرز کرد. مثلا مادر دختری در یک حادثه تصادف فوت کنند و زمانیکه هر دو به بیمارستان برسند هر دو فوت کرده باشند و مشخص نباشد که کدام یک از دیگری زودتر فوت کرده باشد و کدام دیرتر!

 

حالات متصور ارث بری وارثین در حالت های تاخر و تقدم و همزمانی فوت

1- معلوم بودن فوت هر یک از متوارثان یا مشخص بودن تقدم و تأخر هر یک از آنها : که در این حالت بسیار آسان است و شخصی که در زمان فوت دیگری زنده باشد از آن یکی ارث خواهد برد مثلا پدر ساعت ۱۲ ظهر فوت کند و پسر ساعت ۱۳ ؛ دراین حالت پسر از پدر ارث خواهد برد چون در زمان فوت پدر زنده بود. 

2-  همزمانی تاریخ فوت متوارثان : در این حالت اگر مشخص شود که هر دو متوارث در زمان واحد و به صورت همزمان فوت کرده اند، هیچ یک از دیگری ارث نمی برد. زیرا زنده بودن وارث در حین فوت مورث شرط ارث بردن است . در این حالت تفاوتی نمی کند که علت فوت غرق یا هدم باشد یا عامل دیگر، همچنین فرقی نمیکند که یک حادثه سبب فوت هر دو باشد یا دو حادثه ؛ در این حالت ترکه هر یک از دو به بقیه وراث که در زمان فوت انها زنده بوده اند به نسبت سهام تقسیم خواهد شد. 

3- معلوم بودن تاریخ فوت یک نفر و مجهول بودن تاریخ فوت نفر دیگر : مستند به ماده ۸۷۴ قانون مدنی کسی که تاریخ فوتش مجهول است از دیگری که تاریخ فوتش معلوم است ارث می برد؛ ارث بری کسی که تاریخ فوتش مجهول است مستند به اصل عدم یا  استصحاب است و بقای زنده بودن فرد فرض می شود. 

4- معلوم نبودن تاریخ فوت هیچ از متوارثان: در این حالت نیز مانند حالت دوم هیچ از متوارثان از دیگری ارث نمی برد اما این مورد است که استثنایی دارد و ان است که مرگ متوارثان در اثر غرق یا هدم باشد که طبق ماده ۸۷۳ قانون مدنی عمل می شود. 

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص مواردی که ارثی از پدر به پسر نمی رسد

♦ حالتی که پدر شما به عنوان فرزند از پدر خود که پدربزرگ شما می شود ارث نمی برد حالت دوم است :
همزمانی تاریخ فوت متوارثان؛ در این حالت اگر مشخص شود که هر دو متوارث در زمان واحد و به صورت همزمان فوت کرده اند، هیچ یک از دیگری ارث نمی برد. زیرا زنده بودن وارث در حین فوت مورث شرط ارث بردن است.در این حالت تفاوتی نمی کند که علت فوت غرق یا هدم باشد یا عامل دیگر، همچنین فرقی نمیکند که یک حادثه سبب فوت هر دو باشد یا دو حادثه ؛ در این حالت ترکه هر یک از دو به بقیه وراث که در زمان فوت انها زنده بوده اند به نسبت سهام تقسیم خواهد شد. 

 

 

مستندات قانونی - موارد عدم ارث بری پسر از پدر

ماده ۸۷۳ قانون مدنی
اگر تاریخ فوت اشخاصی که از یکدیگر ارث میبرند مجهول و تقدم و تاخر هیچ یک معلوم نباشد اشخاص مزبور از یکدیگر ارث‌ نمیبرند مگر آنکه موت به سبب غرق یا هدم واقع شود که در این صورت از یکدیگر ارث میبرند.

ماده ۸۷۴ قانون مدنی
اگر اشخاصی که بین آنها توارث باشد بمیرند و تاریخ فوت یکی از آنها معلوم و دیگری از حیث تقدم و تاخر مجهول باشد فقط آن که ‌تاریخ فوتش مجهول است از آن دیگری ارث میبرد.

ماده ۸۷۵ قانون مدنی
شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است و اگر حملی باشد در صورتی ارث میبرد که نطفه او حین‌الموت منعقد بوده و زنده‌ هم متولد شود اگر چه فوراً پس از تولد بمیرد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و مشاوره حقوقی با وکیل متخصص ارث و انحصار وراثت

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.