شنبه, 15 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 01 شهریور 1402

 تاثیر صلح اموال پدر شوهر در امکان مطالبه مهریه توسط عروس

با سلام من در حال متارکه با همسرم هستم و مهریه باید به طور اقساطی پرداخت شود ایا پدرم در زمان حیات میتواند املاک ش را به صورت صلح به خواهرم واگذار کند و ایا همسرم من میتواند بعد از فوت پدرم این املاک را توقیف کند برای مهریه ؟ متشکرم

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 245

مطالبه مهریه از اموال پدر شوهر

 

پاسخ – آیا انتقال اموال توسط پدر شوهر حقی برای عروس ایجاد می کند ؟

  • به مجرد عقد زن مالک مهریه می شود و می تواند هر گونه دخل و تصرفی که می خواهد در آن انجام دهد. البته این نکته هم قابل ذکر است که زن در ابتدا صرفا مالک نصف مهریه می شود و پس از نزدیکی با همسر وی مالک تمام مهر می شود.
  • پرداخت مهریه ذمه ای است بر عهده شوهر و یک قرارداد مالی تبعی است که به تبع عقد نکاح که خود یک قرارداد غیر مالی است برای مرد ایجاد تعهد می کند. و این تعهد مانند سایر دیونی که هر فردی دارد حتی با فوت هم ساقط نمی شود و طلبکاران پس از فوت شخص مدیون می توانند از ماترک متوفی بدهی خود را وصول کنند چرا که با فوت اشخاص دیون آنها حال می شود و از حالت موجل خارج می شود .
  • مهریه زوجه نیز با فوت همسرش همچنان قابل وصول است و او می تواند علاوه بر سهم الارثی که به سبب نکاح از زوجه می برد (حال سهم اعلی یک چهارم یا سهم ادنی یک هشتم) مهریه خود را از دارایی های همسر خود وصول کند. چرا که در تقسیم ماترک متوفی ابتدا باید دیون پرداخت شود و بعد از آن وصیت تملیکی انجام شود و پس از این مراحل است که دارایی های خالص متوفی پدید می آید. 
  • نکته مهم در این زمینه این است که برخی به اشتباه تصور می کنند که اگر از همسرشان نتوانند مهریه خود را تادیه نمایند یا همسر آنها ملایت پرداخت مهریه را نداشته باشد می توانند آن را از خانواده وی وصول کنند و علیه پدر شوهر خود اقامه دعوا نمایند؛ در اینجا باید گفت که این باور غلطی است و پدر شوهر هیچ وقت متعهد به پرداخت مهریه نخواهد بود مگر اینکه تبدیل تعهد به وسیله تبدیل مدیون که طبق قواعد عمومی قراردادها از انواع سقوط تعهدات محسوب می شود انجام شود. یعنی شوهر دیگر مدیون و متعهد به پرداخت دین مهریه نیست و متعهد جدیدی جایگزین او می شود و مسئول پرداخت دین خواهد شد. در این صورت علیه مدیون جدید باید اقامه دعوا نمود. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان مطالبه مهریه از اموال منتقل شده پدر شوهر

♦  در نظر داشته باشید که چون مهریه به اجرا گذاشته شده است شما مدیون شناخته شده اید و تمامی اموال و دارایی های شما توسط اجراییات ثبت توقیف خواهد شد. و با فروش آن اموال مبلغ مهریه وصول خواهد شد. و این موضوع تا اتمام مبلغ مهریه ادامه پیدا خواهد کرد.

♦  از طرفی اگر در همین حین مالی به تملیک شما در بیاید حال ارادی و اختیاری مانند اینکه شما خانه یا اتومبیلی خریداری کنید یا اینکه قهرا چیزی به تملیک شما در بیاید مانند تملیک به سبب ارث که مورث شما فوت کند و مالی به صورت غیر ارادی به تملک شما در بیاید در هر دو صورت آن اموال توقیف خواهد شد. 
♦  حال اگر پدر شما بخواهد در طول حیات خود اموال خود را به دیگران انتقال دهد کاملا مجاز است که اموال خود را به تملیک دیگران در بیاورد چرا که او اصلا متعهد به پرداخت دینی نیست بلکه شما مدیون و متعهد به پرداخت مهریه هستید نه پدرتان. پس پدر شما جایز التصرف است و ممنوعیتی برای انتقال اموال خود ندارد و عقد صلح بین پدر و خواهر شما کاملا صحیح است. و خواهر شما مالک مال الصلح می شود و دیگر جز ماترک پدر شما محسوب نمی شود و شما از آن اموال ارثی نخواهید برد. 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

 

مستندات قانونی - مطالبه مهریه از اموال پدرشوهر

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی

به مجرد عقد ، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید . تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند. آئین نامه اجرائی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید . ( این تبصره در تاریخ ۲۹/۴/۱۳۷۶ الحاق شده است )

ماده ۲۹۲ قانون مدنی

تبدیل تعهد در موارد ذیل حاصل می شود :

۱- وقتی که متعهد و متعهدله به تبدیل تعهد اصلی به تعهدجدیدی که قائم مقام آن می شود به سببی از اسباب تراضی نمایند در این صورت متعهد نسبت به تعهد اصلی بری می شود.

۲- وقتی که شخص ثالث با رضایت متعهدله قبول کند که دین متعهد را ادا نماید.

۳- وقتی که متعهدله مافی الذمه متعهد را به کسی دیگر منتقل نماید. 

ماده ۲۹۳ قانون مدنی

در تبدیل تعهد تضمینات تعهد سابق به تعهد لاحق تعلق نخواهد گرفت مگر اینکه طرفین معامله آن را صراحتا شرط کرده باشند. 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.