پنجشنبه, 13 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 19 اردیبهشت 1401

 راه های مطالبه سهم از اموال شرکت

سلام.چهار تا برادریم و شرکتی را شامل رستوران و پارکینگ و .. تاسیس کرده ایم.چند سال است بقیه برادرها از این شرکت سود برداشت میکنند. اما به من سودی نداده اند در قرارداد اولیه امده است که هر یک از شرکا فقط میتواند سهامش را به دیگر شرکا بفروشد. الان که من دارم از این شراکت چند میلیاری ضرر میکنم و هیچ سودی نبرده ام و دیگر شرکا هم توان و اراده خرید سهام من را ندارند، میتوانم به غیر شرکا بفروشم ؟ آیا راهی برای مطالبه سهم از اموال شرکت وجود دارد ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 591

پاسخ – چگونه شریک یک شرکت می تواند سهم خود از سود را مطالبه کنند ؟

  • پرداخت سود سهام عبارت است از توزیع عایدات حاصل شده از طرف شرکت به سهامداران.
  • پرداخت سود سهام از وظایف مهم مجمع عمومی شرکت ها می باشد. 
  • سود سهام ممکن است به یکی از سه شکل نقدی، سهام اضافی یا دارایی به صاحبان سهام پرداخت شود.

سود سهام نقدی

عمده ترین نوع توزیع سود سهام، به صورت نقدی می باشد که ممکن است در هر زمانی انجام گیرد اما معمولا در پایان یک دوره سه ماهه یا پایان سال مالی انجام می پذیرد.

مجمع قبل از اتخاذ تصمیم در مورد توزیع سود نقدی دو مسئله را مورد توجه قرار می دهد: عایدات به دست آمده و وجوه نقد موجود. بعد از اینکه مجمع به این نتیجه رسید که وجوه کافی برای پرداخت سود در شرکت موجود است، تصمیم به توزیع آن می گیرد. توزیع سود سهام نقدی منجر به کاهش کل دارایی های شرکت و در نتیجه کاهش حقوق صاحبان سهم می گردد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

مقررات قانونی شرکت های سهامی در خصوص تقسیم سود بطو کلی عبارتند از اینکه:

1- هیات مدیره شرکت موظف است حساب های شرکت را در حداکثر ظرف مدت چهار ماه پس از پایان دوره مالی تهیه و به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه نماید.
2- حساب های مزبور باید مورد رسیدگی و تایید بازرس قانونی قرار گیرد.
3- احراز سود باید پس از تصویب حساب ها، مورد تایید مجامع عمومی شرکت باشد.
4- چنانچه شرکت سود ویژه داشته باشد ملزم است 10 درصد آن را بین صاحبان سهام تقسیم کند.
5- پرداخت سود سهام به سهامداران باید حداکثر ظرف مدت 8 ماه از تاریخ تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود انجام پذیرد. 
6- پرداخت سود قابل تقسیم پس از آنکه اصل پرداخت و چگونگی پرداخت آن به تصویب مجمع عمومی سالیانه صاحبان سهام رسید بر عهده هیات مدیره شرکت سهامی است.
7- مجمع عمومی صاحبان سهام می تواند در مورد نحوه پرداخت سود قابل تقسیم روش یا ترتیباتی را تصویب نماید  و هیات مدیره نمی تواند خارج از ترتیبات و روش مصوب مجمع عمومی عادی شرکت اقدام کند. با این وجود، اگر مجمع عمومی عادی درباره نحوه پرداخت سود قابل تقسیم، روش و ترتیبی را تعیین ننموده باشد، هیئت مدیره می تواند روش و ترتیبی را بنا به تشخیص خود در نظر بگیرد.  
8- تا زمانی که سود قابل تقسیم از طریق مجمع عمومی عادی سالانه به تصویب نرسیده و تعیین نشده باشد، هیئت مدیره شرکت با تکلیف قانونی برای پرداخت سود نخواهد داشت.از تاریخ تصمیم گیری مجمع عمومی در مورد اختصاص سود به سهام داران، صاحبان سهام بابت سود اختصاص یافته به خود طلبکار شرکت تلقی می شوند.

سود سهمی

 در مواردی که شرکت وجوه نقدث کافی برای توزیع سود سهام به صورت نقدی نداشته باشد یا جهت تامین مالی طرح های توسعه و سایر برنامه های خود به وجوه نقد موجود نیاز داشته باشد، آنگاه ممکن است اقدام به انتشار سهام عادی اضافی به عنوان سود سهام نماید. این نوع سود را سود سهمی یا سهام جایزه می نامند.

در توزیع سود به این صورت، تعداد سهام منتشر شده تاثیری بر درصد مالکیت هرکدام از سهامداران نسبت به شرکت ندارد زیرا تعداد سهام جایزه ای که به سهامداران پرداخت می شود متناسب با تعداد سهامی است که قبل از توزیع سود سهام جایزه مالک آن بوده اند.

 

سود سهام به صورت دارایی

 ممکن است شرکتی به جای توزیع سود سهام  نقدی، مقادیری از دارایی و اموالش را بین سهامداران توزیع نماید. این دارایی ها ممکن است شامل موجودی کالا، زمین یا وسایل دیگر گردد. دلیل عمده توزیع سود از این طریق، ضعف نقدینگی شرکت در پرداخت سود سهام نقدی می باشد.

در این نحوه پرداخت، معمولا قیمت بازار دارایی محاسبه شده و تفاوت حاصل از ارزش دفتری و قیمت بازار که به سهامداران داده می شود، در دفاتر شرکت ثبت می گردد. این نوع توزیع، ساختار سرمایه شرکت را تغییر داده و بر موقعیت اعتباری شرکت تاثیر می گذارد.  

 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه های مطالبه سهم از اموال مشترک

♦ در پاسخ به پرسش شما باید گفت شما به عنوان سهامدار شرکت مذکور حق دریافت سود را دارید و از این بابت نیاز به فروش سهام ندارید. در صورتی که مجمع عمومی و هیات مدیره شرکت نسبت به این مسئله توجه ننمود شما می توانید با طرح دعوا سود سهام خود را از شرکت مطالبه نمایید.

♦ این دعوا باید به طرفیت شخصیت حقوقی شرکت سهامی اقامه گردد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - مطالبه سود از اموال شرکت

ماده ۲۳۷ ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
سود خالص شرکت در هر سال مالی عبارت است از درآمد حاصل در همان سال
مالی منهای کلیه هزینه‌ها و استهلاکات و ذخیره‌ها.
ماده 238  ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
از سود خالص شرکت پس از وضع زیان‌های وارده در سال‌های قبل باید معادل یک بیستم آن بر طبق ماده 140 به عنوان اندوخته قانونی‌موضوع شود هر تصمیم برخلاف این ماده باطل است.
ماده 239 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
سود قابل تقسیم عبارت است از سود خالص سال مالی شرکت منهای زیان‌های سال‌های مالی قبل و اندوخته قانونی مذکور در ماده238 و سایر اندوخته‌های اختیاری به علاوه سود قابل تقسیم سال‌های قبل که تقسیم نشده است.
ماده 240 ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
مجمع عمومی پس از تصویب حساب‌های سال مالی و احراز این که سود قابل تقسیم وجود دارد مبلغی از آن را که باید بین صاحبان‌سهام تقسیم شود تعیین خواهد نمود. علاوه بر این مجمع عمومی می‌تواند تصمیم بگیرد که مبالغی از اندوخته‌هایی که شرکت در اختیار دارد بین‌صاحبان سهام تقسیم شود در این صورت در تصمیم مجمع عمومی باید صریحاً قید شود که مبالغ مورد نظر از کدام یک از اندوخته‌ها باید برداشت و‌تقسیم گردد. هر سودی که بدون رعایت مقررات این قانون تقسیم شود منافع موهوم تلقی خواهد شد. نحوه پرداخت سود قابل تقسیم توسط مجمع‌عمومی تعیین می‌شود و اگر مجمع عمومی در خصوص نحوه پرداخت تصمیمی نگرفته باشد هیأت مدیره نحوه پرداخت را تعیین خواهد نمود ولی در‌هر حال پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف هشت ماه پس از تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود انجام پذیرد.
ماده 90 ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام فقط پس از تصویب مجمع عمومی جایز خواهد بود و در صورت وجود منافع تقسیم ده درصد‌از سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است
ماده 91 ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
چنانچه هیأت مدیره مجمع عمومی عادی سالانه را در موعد مقرر دعوت نکند بازرس یا بازرسان شرکت مکلفند رأساً اقدام به دعوت‌مجمع مزبور بنمایند.
ماده 95 ‌لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
سهامدارانی که اقلاً یک پنجم سهام شرکت را مالک باشند حق دارند که دعوت صاحبان سهام را برای تشکیل مجمع عمومی از هیأت‌مدیره خواستار شوند و هیأت مدیره باید حداکثر تا بیست روز مجمع مورد درخواست را با رعایت تشریفات مقرره دعوت کند در غیر این صورت‌درخواست‌کنندگان می‌توانند دعوت مجمع را از بازرس یا بازرسان شرکت خواستار شوند و بازرس یا بازرسان مکلف خواهند بود که با رعایت تشریفات‌مقرره مجمع مورد تقاضا را حداکثر تا ده روز دعوت نمایند وگرنه آنگونه صاحبان سهام حق خواهند داشت مستقیماً به دعوت مجمع اقدام کنند به شرط‌آن که کلیه تشریفات راجع به دعوت مجمع را رعایت نموده و در آگهی دعوت به عدم اجابت درخواست خود توسط هیأت مدیره و بازرسان تصریح‌ نمایند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.