پنجشنبه, 13 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 04 مرداد 1402

 صدور حکم به بیشتر یا خارج از خواسته خواهان

تعدادی ملک که اسناد آنها بنام مادرم هست. اما قاضی عمدا یا سهوا انها را جز ماترک پدرم بحساب اورده و دستور تقسیم انها رو بعنوان اموال پدرم، داده است. درصورتی که خواهان جز وارث مادرم نیست. چیکار باید انجام بدم  که ثابت شود حکم اصلا ارتباطی به خواسته خواهان نداشته ؟آیا اعاده دادرسی روش مناسبی است ؟ ممنون

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 538

خواسته خواهان

 

پاسخ – امکان اعاده دادرسی در مورد صدور حکم به بیشتر یا خارج از خواسته خواهان

  • قانونگذار در قسمت مربوط به تقسیم و پایان دادن اشاعه موردی را پیش بینی کرده است که تقسیم به طور دقیق و قانونی انجام نشده است یا اینکه هر یک از شرکا چنین ادعایی داشته باشند. و می توانند دادخواست خود را تحت عنوان ابطال تقسیم اموال مشترک و مشاع داشته باشد. ضمانت اجرای ترتیبی که برای تقسیم است بطلان است. ماده 601 قانون مدنی نیز به طور دقیق به این امر پرداخته است.
  • بنابراین هرگاه معلوم شود که دادگاه سهام را تعدیل نکرده یا سهم هر شریک را به درستی تقسیم نکرده است میتوان تقسیم را ابطال کرد. دادگاه صالح جهت رسیدگی به این امر با همان دادگاهی است که تقسیم در آنجا به عمل آمده است. 
  • یکی از شایع ترین موارد بطلان تقسیم جایی است که مال غیر نیز در زمره اموال مشترک در می آید و در تعدیل سهام محاسبه می شود.
  • در اینگونه موارد دادرس با یکی از این صورت ها روبرو می شود:

1- مال غیر در تمام حصه های معین شده به تناسب و به طور مفروز برابر است به گونه ای که اگر از تمام حصه ها جمع آوری شود تعدیل به هم نمیخورد مانند قطعه زمینی که به دو بخش تقسیم شده و همسایه ثابت می کند که یک متر از تمام ضلع مجاور به ملک در زمین تصرف و تقسیم شده است . اگر مال مشاع در این فرض دارای اجزای مساوی باشد مثل زمینی که به دو بخش تقسیم شده یا جو و گندم در این حالت همه وراث به تناسب سهم خود جز مشاعی از حصه آن وارث را با خود دارند و با کسر آن نیز تعدیل به هم نمیخورد. 

2- در موردی که مال غیر در حصه های معین شده به تناسب منظور نشده باشد و کسر آن تعدیل را بهم می زند. مانند اینمه تمام زمین در سهم یکی از شریکان قرار بگیرد.در چنین صورتی چون تعدیل در تقسیم بهم میخورد تقسیم باطل است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص حکم خارج از خواسته خواهان

♦  ابتدا باید دید که حکم صادره قطعی شده است یا خیر چون در متن سوال ذکر نشده است اگر قطعی شده باشد راه چاره اعاده دادرسی است و طبق بند هفتم ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی (پس از صدور حكم، اسناد و مداركي به‌ دست آيد كه دليل حقانيت درخواست‌ كننده اعاده دادرسي باشد ) میتوانید دادخواست اعاده دادرسی را تنظیم کنید.

♦  اما اگر حکم قطعی نشده است و یا ختم جلسه دادرسی اعلام نشده است می توانید در دعوای تقابل در مرحله بدوی یا تجدید نظر ایرادات را وارد کرده و حکم صادره در دادگاه بدوی را در مرحله تجدید نظر نقض کنید.

 

راه های ارتباط و اخذ مشاوره از وکیل متخصص دعاوی حقوقی 

 

مستندات قانونی - خواسته خواهان 

ماده 601 قانون مدنی

هر گاه بعد از تقسيم معلوم شود كه قسمت بغلط واقع شده است تقسيم باطل ميشود.

ماده 602 قانون مدنی

هر گاه بعد از تقسيم معلوم شود که مقدار معيني از اموال تقسيم شده مال غير بوده است در صورتيكه مال غير در تمام حِصَص مفروزاً‌ بتساوي باشد تقسيم صحيح و الّا باطل است.
ماده  426 قانون آیین دادرسی مدنی 

نسبت به احكامي كه قطعيت يافته ممكن است به جهات ذيل درخواست اعاده دادرسي شود:
1 - موضوع حكم، مورد ادعاي خواهان نبوده باشد.
2 - حكم به‌ ميزان بيشتر از خواسته صادر شده باشد.
3 - وجود تضاد در مفاد يك حكم كه ناشي از استناد به اصول يا به مواد متضاد باشد.
4 - حكم صادره با حكم ديگري در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، كه قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنكه سبب‌ قانوني موجب اين مغايرت باشد.
5 - طرف مقابل درخواست‌ كننده اعاده دادرسي حيله و تقلبي به‌ كار برده كه در حكم دادگاه مؤثر بوده است.
6 - حكم دادگاه مستند به اسنادي بوده كه پس از صدور حكم، جعلي بودن آنها ثابت شده باشد.
7 - پس از صدور حكم، اسناد و مداركي به‌ دست آيد كه دليل حقانيت درخواست‌ كننده اعاده دادرسي باشد و ثابت شود اسناد و مدارك ياد شده در‌جريان دادرسي مكتوم بوده و در اختيار متقاضي نبوده است

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.