جمعه, 07 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 18 دی 1400

 امکان ثبت رجوع بعد از طلاق توافقی

سلام من سال۹۶ به صورت توافقی ازهمسرم جدا شدم و از همون محضر که طلاق گرفتیم به اتفاق همسرم با ماشین خودم به منزل شخصی که قبل طلاق توافقی زندگی میکردیم آمدیم و حدود ۳ سال نیم با هم زندگی کردیم و همون هفته اول رابطه زناشویی هم داشتیم و از اون به بعد هم همین طور تا یک ماه قبل رابطه زناشویی داشتیم ولی حدود یک سال قبل همسرم منزلی برای خودش اجاره کرد و رفت ولی همیشه در رابطه بودیم بعد من اطلاع نداشتم که خودم به تنهایی میتونم عمل ثبت رجوع طلاق توافقی را ثبت کنم همسرم هم حاضر نمیشد بیاد برای ثبت کردن الان بخوام رجوع ثبت کنم آیا ممکن هست و اگر  ممکن هست چکارکنم ؟؟ 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1872

پاسخ – آیا می شود بعد از طلاق توافقی رجوع را اثبات و ثبت کرد ؟

  • طلاق رجعی طلاقی است که در آن مرد اختیار رجوع به زن را داشته باشد.
  • غیر از طلاق های شش گانه بائن یعنی طلاق غیرمدخوله، طلاق یائسه، طلاق صغیر، طلاق خلع، طلاق مبارات (در صورت عدم رجوع به بذل در عده دو طلاق اخیر)، طلاق سوم که بعد از سه وصلت متوالی واقع شده باشد، هر طلاق دیگری طلاق رجعی می باشد.
  • رجوع در طلاق رجعی به معنای برگردانیدن زن مطلقه در مدت عده به نکاح سابق است.
  • در طلاق رجعی دو نوع رجوع وجود دارد؛ رجوع قولی و رجوع فعلی. رجوع قولی بدین معناست که مرد الفاطی بگوید که دلالت بر رجوع او از طلاق باشد و رجوع فعلی عبارت است از انجام هرگونه عمل که حاکی از رجوع باشد.
  • بنابراین رجوع برخلاف طلاق یک عمل تشریفاتی نیست و بدون هیچگونه تشریفات و شرط تحقق می پذیرد. البته رجوع از ایقاعات می باشد که نیازمند اراده ی شوهر بر بازگشت به زوجیت سابق است.
  • برخلاف طلاق رجعی که در آن حق رجوع وجود دارد، یعنی شوهر می تواند در ایام عده رجوع کند و زندگی زناشویی را بدون ازدواج مجدد از سر گیرد، در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست.
  • به موجب بند 2 ماده 8 قانون امور حسبی زوجه ای که در عده طلاق رجعی است در حکم زوجه است. بنابراین در ایام عده رجعیه حقوق و تکالیف زوجیت باقی می ماند برای نمونه در طلاق رجعی، نفقه زن در ایام عده بر عهده ی شوهر است. در صورت تحقق رجوع رابطه ازدواج سابق با کلیه آثاری که داشته است ادامه خواهد یافت. 
  •  رجوع در ایام عده ی طلاق رجعی امکان پذیر بوده و در صورت تمام شده عده در طلاق رجعه رجوع امکان پذیر نیست. ماده 1148 قانون مدنی در این باره مقرر می دارد  در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.
  • در صورتی که ایام عده به پایان رسیده و زوج رجوع نموده باشد و سپس رجوع خود را در دفتر رسمی ازدواج و طلاق ثبت نماید، در این صورت یکی از زوجین یا نماینده قانونی وی که مدعی انکار واقعه رجوع است میتواند از دادگاه ابطال ثبت واقعه رجوع را مطالبه نماید.
  • نکته ی حائز اهمیت در خصوص ثبت رجوع این است که اصل بر عدم رجعت است و در صورتی که رجعت ثبت نشود، در پایان مدت عده طلاق ثبت شده و سند آن صادر خواهد شد.
  • در خصوص امکان ثبت رجوع بعد از طلاق توافقی باید گفت عدم ثبت رجوع از طلاق جرم تلقی شده و مجازات در پی خواهد داشت.
  • ماده 49 قانون حمایت خانواده در این باره مقرر داشته است که چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است. 
  • لازم به ذکر است که رجوع بعد از خلع وجود دارد.
  • به موجب ماده 1146 قانون مدنی طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.
  • چنانچه در مدت عده پس از طلاق خلع، زن طلب مهریه‌ی بخشیده شده‌ی خویش را داشته باشد، رجوع می ‌تواند اتفاق افتد. طلاق توافقی نیز چیزی شبیه به طلاق خلع است و رجوع در آن مانند همین طلاق می باشد. 
  • لازم به ذکر است که برای ثبت رجوع می باید به دفترخانه ای که صورتجلسه طلاق در آن ثبت شده است مراجعه نمود. در صورت تحقق رجوع از طلاق صورتجلسه طلاق ابطال می شود و طلاق به ثبت نخواهد رسید. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ثبت رجوع بعد از طلاق توافقی

♦ در رابطه با پرسشی که طرح نمودید باید گفت طلاق توافقی اصولا از جمله طلاق های بائن بوده و به طور عادی و طبیعی و آنطور که در طلاق های رجعی توصیف شده است قابل رجوع نیست و اصلا معنی بائن نیز همین غیر قابل رجوع می شود.با این وجود شاید بتوان با مسامحه گفت که چون طلاق بائن یا خلع (طلاق توافقی) پس از رجوع به ما بذل رجعی می شود و اینجا هر دوی زن و مرد عملی در جهت رجوع انجام داده اند برای اینکه رفتار آنها مشروع و قانونی و صحییح توصیف شود (اصل صحت) می توان رجوع به ما بذل توسط زن و رجوع به طلاق توسط مرد را مفروض دانست و به طور ضمنی صحیح شمرد.

♦ در هر حال مدعی وقوع رجوع می تواند به دادگاه خانواده محل اقامت طرف مراجعه نموده و تقاضای اثبات واقعه رجوع بنماید که البته تشخیص امر و صدور حکم نیز بستگی تام به میل، سلیقه و تشخیص قاضی دارد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - ثبت واقعه رجوع در طلاق 

ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده 1391
چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

ماده ۱۱۴۳ قانون مدنی
طلاق بر دو قسم است. بائن و رجعی.

ماده ۱۱۴۴ قانون مدنی
در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست.

ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی
در موارد ذیل طلاق بائن است:
۱) طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود
۲) طلاق یائسه
۳) طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
۴) سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید

ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی
طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد

ماده ۱۱۴۷ قانون مدنی
طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.

ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی
در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.

ماده ۱۱۴۹ قانون مدنی
رجوع در طلاق به هر لفظ یا فعلی حاصل می‌شود که دلالت بر رجوع کند مشروط بر اینکه مقرون به قصد رجوع باشد.

ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی
عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی‌تواند شوهر دیگر اختیار کند.

ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی
عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او ۳ ماه است.

ماده ۱۱۵۲ قانون مدنی
عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد نکاح منقطع در غیر حامل دو طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت‌ زنانگی نه بیند که در این صورت ۴۵روز است.

ماده ۱۱۵۳ قانون مدنی
عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است.

ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی
زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه نه عده طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح ولی عده وفات در هر دو ‌مورد باید رعایت شود.

ماده ۱۱۵۶ قانون مدنی
زنی که شوهر او غایب مفقودالاثر بوده و حاکم او را طلاق داده باشد باید از تاریخ طلاق عده وفات نگاه دارد.

ماده ۱۱۵۷ قانون مدنی
زنی که به شبهه با کسی نزدیکی کند باید عده طلاق نگه دارد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.