جمعه, 07 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 13 دی 1400

 امکان ارسال لایحه بدون حضور در جلسه رسیدگی دادگاه

ایا میشود در اولین جلسه دادگاه بدون عذر موجه یا با ارایه (دلایل موجه) شرکت نکند و با ارایه لایحه و دادخواست انجام گیرد.مثلا منزل من تهران هست و طرف شاکی من شهرستان هست.میتوانم از طریق دفاتر قضایی لایحه دهم.نگاه قاضی به عدم حضور متشاکی چقدر در روند رسیدگی پرونده موثر می باشد؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 23146

 

پاسخ – آیا می توان در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر نشد و لایحه فرستاد ؟

  • مطابق ماده ی 93 قانون آیین دادرسی مدنی، خواهان مجبور به حضور در جلسه ی دادرسی نیست و می تواند به جای اینکه شخصا حاضر شود وکیل بفرستد یا لایحه ای تنظیم و برای دادگاه ارسال نماید.
  • بنابراین خواهان و خوانده می توانند در جلسه دادرسی حضور یافته یا لایحه ارسال کنند.
  • لایحه به نوشته ای گفته می شود که هر یک از طرفین دعوا می توانند در طول فرآیند دادرسی و تا قبل از ختم آن تنظیم نموده و بر روی آن همه مطالبی را که می خواهند به اطلاع دادگاه برسانند قید کنند.
  • در تفاوت لایحه با دادخواست باید گفت دادخواست معمولا برای آغاز روند دادرسی توسط فرد خواهان ارائه می گردد و بسیار کوتاه و مختصر است اما لایحه متن قانونی می باشد که هم خوانده و هم فرد متهم می توانند از آن برای اثبات بی گناهی و دفاع از حقوق خود استفاده نمایند. لایحه به نوعی تکمیل کننده داخواست می باشد.
  • در صورتی که دادخواست تکمیل باشد چه اصحاب دعوی در دادگاه حاضر باشند و چه حاضر نباشند دادگاه وارد رسیدگی می شود و رأی صادر می نماید. رأی دادگاه در صورت عدم حضور خوانده و در شرایطی که ابلاغ جلسه دادرسی به او بصورت قانونی صورت گرفته باشد غیابی می باشد.
  • بنابراین عدم حضور در جلسه رسیدگی دادگاه مطابق ماده 95 قانون آیین دادرسی مدنی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نخواهد بود.این ماده در ادامه بیان می دارد در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و نامبرده درجلسه تعیین شده حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رای بدهد، همچنین در صورتی که با دعوت قبلی هیچ یک از اصحاب دعوا حاضر نشوند، و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخذ توضیح رای صادر کند دادخواست ابطال خواهد شد.
  • البته ذکر این نکته ضروری است که هر یک از اصحاب دعوا در صورت عدم حضور در دادگاه باید عذر موجه برای ارائه به دادگاه داشته باشند. در واقع در صورتی که شخص نمی تواند در دادگاه حاضر شود باید لایحه عدم حضور خود را نوشته و توسط شخص دیگری که به او وکالت داده است به دادگاه ارسال نماید.

موارد عذر موجه عدم حضور وکلا در جلسه دادرسی 

1- فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم
2- ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود
3- حوادث قهری ازقبیل سیل و زلزله که مانع از حضور در دادگاه باشد
4- وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود

♦  عدم حضور وکیل در دادگاه تخلف محسوب شده و در صورتی که وکیل بدون عذر موجه در دادگاه حاضر نشود، ضمانت اجرای آن به موجب ماده 79 آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا دادگستری به مجازات انتظامی درجه ۳ یا ۴ محکوم خواهد شد. وکیلی که به علت عذر موجه قادر به حضور در جلسه ی دادرسی نمی باشد باید عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد.

♦  در صورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود، دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. دراین صورت، جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

♦  ازجمله تبعات عدم حضور خواهان در جلسه دادرسی این است که خواهان باید اصل مدارک خود را از طریق وکیل به دادگاه ارائه نمایید. در غیر این صورت با جمع شرایط زیر دادخواست خواهان ابطال می گردد:

1-  مدرک شما سند عادی باشد
2-  آن سند مورد ادعای تردید یا انکار خوانده قرار گرفته باشد
3-  دادخواست مستند به دلیل دیگری نباشد

♦  لازم به ذکر است که عدم اجبار طرفین به حضور در دادرسی بسته به نظر دادرس هم دارد. ماده 94 قانون ایین دادرسی مدنی در این باره بیان می دارد که هریک از اصحاب دعوا می توانند به جای خود وکیل به دادگاه معرفی نمایند ولی در مواردی که دادرس حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را لازم بداند این موضوع در برگ اخطاریه قید می شود. دراین صورت شخصا مکلف به حضور خواهند بود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ارسال لایحه بدون حضور در جلسه رسیدگی دادگاه

♦ در پاسخ به پرسشی که طرح نمودید باید گفت امکان ارسال لایحه بدون حضور در جلسه رسیدگی دادگاه برای شما وجود دارد. بدین منظور شما باید لایحه ی خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه ارسال نمایید.

♦ ذکر این نکته ضروری است که شما به عنوان خوانده ممکن است در مقام دفاع قصد استناد به مدارک را داشته باشید که در این صورت باید اصل و رونوشت آن اسناد و مدارک را در جلسه ی اول دادرسی ارائه نمایید.

♦ همچنین در صورت عدم حضور شما در جلسه ی دادرسی و در شرایطی که وکیل نیز از طرف خود در جلسه حاضر کرده باشید، این امر موجب محرومیت شما از حقوق جلسه ی اول دادرسی خواهد بود.

♦ حقوق خوانده تا پایان اولین جلسه دادرسی شامل موارد زیر می باشد:
1- ایرادات
2- طرح دعوای متقابل
3- جلب شخص ثالث
♦ لازم به ذکر است که تعرض به اصالت اسنادی که خواهان پیوست دادخواست تقدیم نموده تا اولین جلسه دادرسی می باشد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

 

مستندات قانونی - مقررات قانونی حضور در جلسه دادگاه

ماده ۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی
وکلاء مکلفند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند مگر اینکه دارای عذر موجهی باشند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود:
۱ - فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم.
۲ - ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود.
۳ - حوادث قهری ازقبیل سیل و زلزله که مانع از حضور در دادگاه باشد.
۴ - وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود.
وکیل معذور موظف است عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد. دادگاه در صورتی به آن ترتیب اثر می دهد که عذر او را موجه بداند، درغیر این صورت جریان محاکمه را ادامه داده و مراتب را به مرجع صلاحیتدار برای تعقیب انتظامی وکیل اطلاع خواهد داد. در صورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود، دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. دراین صورت، جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

ماده ۴۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در صورتی که وکیل همزمان در دو یا چند دادگاه دعوت شود و جمع بین انها ممکن نباشد، لازم است در دادگاهی که حضور او برابر قانون آیین دادرسی کیفری یا سایر قوانین الزامی باشد حاضر شود و به دادگاههای دیگر لایحه بفرستد و یا در صورت داشتن حق توکیل، وکیل دیگری معرفی نماید.

ماده ۹۳ قانون آیین دادرسی مدنی
اصحاب دعوا می توانند در جلسه دادرسی حضور یافته یا لایحه ارسال نمایند.

ماده ۹۴ قانون آیین دادرسی مدنی
هریک از اصحاب دعوا می توانند به جای خود وکیل به دادگاه معرفی نمایند ولی در مواردی که دادرس حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را لازم بداند این موضوع در برگ اخطاریه قید می شود. دراین صورت شخصا مکلف به حضور خواهند بود.

ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی
عدم حضور هریک از اصحاب دعوا و یا وکیل آنان در جلسه دادرسی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست. در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و نامبرده درجلسه تعیین شده حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رای بدهد، همچنین در صورتی که با دعوت قبلی هیچ یک از اصحاب دعوا حاضر نشوند، و دادگاه نتواند در ماهیت دعوابدون اخذ توضیح رای صادر کند دادخواست ابطال خواهد شد.

ماده ۹۶ قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان باید اصل اسنادی که رونوشت انها را ضمیمه دادخواست کرده است در جلسه دادرسی حاضر نماید. خوانده نیز باید اصل و رونوشت اسنادی را که می خواهد به انها استناد نماید در جلسه دادرسی حاضر نماید. رونوشت اسناد خوانده باید به تعداد خواهان‌ها بعلاوه یک نسخه باشد. یک نسخه از رونوشت‌های یادشده در پرونده بایگانی و نسخه دیگر به طرف تسلیم می شود.
درمورد این ماده هرگاه یکی از اصحاب دعوا نخواهد یا نتواند در دادگاه حاضر شود، چنانچه خواهان است باید اصل اسناد خود را، و اگر خوانده است اصل و رونوشت اسناد را به وکیل یانماینده خود برای ارایه در دادگاه و ملاحظه طرف بفرستد والا در صورتی که آن سند عادی باشد و مورد تردید و انکار واقع شود، اگر خوانده باشد از عداد دلایل او خارج می شود و اگر خواهان باشد ودادخواست وی مستند به ادله دیگری نباشد در آن خصوص ابطال می گردد. در صورتی که خوانده به واسطه کمی مدت یا دلایل دیگر نتواند اسناد خود را حاضر کند حق دارد تاخیر جلسه رادرخواست نماید، چنانچه دادگاه درخواست او را مقرون به صحت دانست با تعیین جلسه خارج ازنوبت، نسبت به موضوع رسیدگی می نماید.

ماده ۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی
در صورتی که خوانده تا پایان جلسه اول دادرسی دلایلی اقامه کند که دفاع از آن برای خواهان جز با ارایه اسناد جدید مقدور نباشد در صورت تقاضای خواهان و تشخیص موجه بودن آن ازسوی دادگاه، مهلت مناسب داده خواهد شد.

ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.

ماده ۹۹ قانون آیین دادرسی مدنی
دادگاه می تواند جلسه دادرسی را به درخواست و رضایت اصحاب دعوا فقط برای یک بار به تاخیر بیندازد.

ماده ۱۰۰ قانون آیین دادرسی مدنی
هرگاه در وقت تعیین شده دادگاه تشکیل نشود و یا مانعی برای رسیدگی داشته باشد به دستور دادگاه نزدیکترین وقت رسیدگی ممکن معین خواهد شد.
تبصره- در مواردی که عدم تشکیل دادگاه منتسب به طرفین نباشد، وقت رسیدگی حداکثر ظرف مدت دو ماه خواهد بود.

ماده ۱۰۱ قانون آیین دادرسی مدنی
دادگاه می تواند دستور اخراج اشخاصی راکه موجب اختلال نظم جلسه شوند با ذکر نحوه اختلال در صورتجلسه صادر کند و یا تا بیست و چهار ساعت حکم حبس آنان را صادرنماید. این حکم فوری اجرا می شود و اگر مرتکب از اصحاب دعوا یا وکلای آنان باشد به حبس از یک تا پنج روز محکوم خواهد شد.

ماده ۱۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی
درموارد زیر عین اظهارات اصحاب دعوا باید نوشته شود:
۱- وقتی که بیان یکی از آنان مشتمل براقرار باشد.
۲- وقتی که یکی از اصحاب دعوا بخواهد از اظهارات طرف دیگر استفاده نماید.
۳- در صورتی که دادگاه به جهتی درج عین عبارت را لازم بداند.

ماده ۱۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی
اگر دعاوی دیگری که ارتباط کامل با دعوای طرح شده دارند در همان دادگاه مطرح باشد، دادگاه به تمامی انها یکجا رسیدگی می نماید و چنانچه درچند شعبه مطرح شده باشد دریکی از شعب با تعیین رئیس شعبه اول یکجا رسیدگی خواهد شد.
در مورد این ماده وکلا یا اصحاب دعوا مکلفند از دعاوی مربوط، دادگاه را مستحضر نمایند.

ماده ۱۰۴ قانون آیین دادرسی مدنی
در پایان هر جلسه دادرسی چنانچه به جهات قانونی جلسه دیگری لازم باشد، علت مزبور، زیر صورتجلسه قید و روز و ساعت جلسه بعد تعیین و به اصحاب دعوا ابلاغ خواهدشد. در صورتی که دعوا قابل تجزیه بوده و فقط قسمتی از آن مقتضی صدور رای باشد، دادگاه نسبت به همان قسمت رای می دهد و نسبت به قسمتی دیگر رسیدگی را ادامه خواهد داد.

ماده ۷۹  آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا دادگستری
 متخلف از هر یک از مقررات ذیل به مجازات انتظامی درجه ۳ یا ۴ محکوم خواهد شد:
۱ـ از تجاهر به استعمال مسکر و افیون و سایر مواد مخدره و مراوده در اماکن فساد اجتناب نماید.
۲ـ در مقابل وجه یا مال دیگری که از موکل دریافت می‌نماید رسید بدهد.
۳ـ در صورتی که بعد از انقضاء مدت تمبر پروانه بدون تحدید تمبر و ثبت پروانه وکالت نماید.
۴ـ در صورتی که بدون عذر موجه در دادگاه حاضر نشود و به واسطه عدم حضور او کار دادگاه به تأخیر افتد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.