پنجشنبه, 13 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 24 خرداد 1402

 امکان فسخ قرارداد اجاره خودرو توسط موجر و دریافت خسارت از سوی مستاجر

با سلام.احتراماً چندی قبل خودروی از شخصی طبق قرارداد رسمی در دفترخانه برای مدت سه ماه اجاره نمودیم در متن قرارداد اجاره خودرو نه مسافت و نه شهر مشخصی برای استفاده از خودرو قید نشده حال موجر به بهانه های واهی از جمله سفر به دیگر شهرها اصرار به استرداد خودرو و فسخ قرارداد را دارد و اینجانب هم طی اظهارنامه ای به ایشان اعلام نمودم اگر قصد فسخ قرارداد پیش از موعد تعیین شده را دارید باید روزانه مبلغ ۱۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال ضرر و زیان وارده به اینجانب را بپردازید .آیا خواسته اینجانب منطبق با قانون می‌باشد یا خیر ؟ تشکر

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 251

وکیل برای فسخ قرارداد اجاره خودرو

 

پاسخ – آیا موجر می تواند بدلیل کارکرد زیاد اجاره خودرو را فسخ نماید ؟

  • مستاجر نسبت به عین مستاجره امین است و به عنوان نماینده مالک آن را تصرف دارد. بنابراین باید عین مستاجره را چنان نگاه دارد که هر مالک دلسوزی از مال خود محافظت می کند.
  • در استفاده از منافع نیز مستاجر باید در حدود مفاد اجاره و عرف رفتار کند و مرتکب تقصیر نشود ؛ تقصیر در اصطلاح حقوقی دو گونه است : تعدی و تفریط 
  • مقصود از تعدی تجاوز از حدود و اذن و عرف است و امین دست به کاری می زند که نباید انجام دهد .برعکس تفریط عبارت است از خودداری از انجام کاری که به حکم عرف و قانون و قرارداد انجام می شود.
  • در قرارداد اجاره نمی توان همه جزییات و تکالیف مستاجر را پیش بینی کرد و به همین جهت مفهوم تعدی و تفریط را بیشتر عرف معین می کند. 
  • گفته شد که مستاجر امین است و به همین جهت در صورتیکه عین مستاجره بدون تعدی و تفریط او تلف شود ضامن نیست ولی هرگاه در نگاهداری و حفاظت از عین تعدی یا تفریط شود ید امانی تبدیل به ید ضمانی خواهد شد. بدین معنا که از تاریخ تقصیر مسئول هرگونه نقص و عیبی است که در مورد اجاره حاصل می شود. (ماده ۴۹۳ قانون مدنی)
  • علاوه بر خواستن خسارت در اثر تعدی و تفریط موجر می تواند به استناد ارتکاب تعدی و تفریط از طرف مستاجر اجاره را فسخ کند (بند ۸ ماده ۱۴ قانون روابط موجر و مستاجر )
  • در قانون مدنی حق فسخ به شرطی برای موجر به وجود می اید که منع مستاجر ممکن نباشد (ماده ۴۹۲ قانون مدنی ) 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص فسخ قرارداد اجاره خودور و دریافت خسارت توسط مستاجر

♦  ابتدا باید معلوم شود که تعدی و تفریط و تجاوز از قواعد و چارچوب قرارداد یا عرف اجاره اتومبیل صورت گرفته است و در صورت تعدی و تفریط شما ضامن پرداخت خسارت خواهید بود در غیر اینصورت شما امین خواهید ماند و مسئولیتی نخواهید داشت دقت داشته باشید که این خسارت در قلمرو توافق ذکر نشده پس خسارت به موجب قرارداد نخواهد بود بلکه به موجب عرف و تعریف عرف از تعدی و تفریط خواهد بود که به تفسیر وضع موجود توسط قاضی یا کارشناس مربوطه انجام خواهد شد.

♦ در خصوص قسمت دوم سوالتان باید بگوییم وجه التزام و خسارت روزانه نوعی خسارت قراردادی محسوب خواهد شد که می بایست در قلمرو تراضی طرفین و در متن قرارداد اجاره خودرو آمده باشد که بتوان آن را وصول کرد و نمی توان بدون تراضی آن را تعیین کرد.

♦  البته با توجه به لازم الاجرا بودن عقد اجاره ، طرفی که راضی به اقاله نیست می تواند برای قبول آن شرط بگذارد و طبیعتاً در صورت قبول شرط توسط طرف قرارداد و با توافق طرفین عقد منحل می شود.

 

 

مستندات قانونی - فسخ قرارداد اجاره خودرو

ماده ۴۹۲ قانون مدنی
اگر مستاجر عین مستاجره را در غیر موردی که در اجاره ذکر شده باشد یا از اوضاع و احوال استنباط میشود استعمال کند و منع آن ‌ممکن نباشد موجر حق فسخ اجاره را خواهد داشت.

ماده ۴۹۳ قانون مدنی
مستاجر نسبت به عین مستاجره ضامن نیست به این معنی که اگر عین مستاجره بدون تفریط یا تعدی او کلاً یا بعضاً تلف شود مسئول نخواهد بود ولی اگر مستاجر تفریط یا تعدی نماید ضامن است اگر چه نقص در ‌نتیجه تفریط یا تعدی حاصل نشده باشد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

جهت ارتباط با وکیل متخصص امور قراردادها کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.