جمعه, 10 فروردین,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 04 خرداد 1401

 ضرورت همراه داشتن اصول اسناد در جلسه دادرسی

اگر زن اصل عقد نامه را در هنگام شکایت و جلسه رسیدگی برای مهریه به همراه نداشته باشد چه میشود ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 4148

پاسخ – آیا همراه داشتن اصل عقدنامه در زمان شکایت و در جلسه رسیدگی ضروری است ؟

  • در خصوص ضرورت همراه داشتن اصول اسناد در جلسه دادرسی باید گفت یکی از شرایط دادخواست طبق بند 6 ماده 51 قانون آيين دادرسی مدنی، ذکر ادله و وسايلی است که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد و عدم رعايت اين شرط، طبق مواد 53 و 54 قانون اخيرالذکر از موارد نقص دادخواست محسوب میشود.
  • بنابراين اگر مدرک مورد استناد خواهان، سند باشد او موظف است رونوشت يا تصوير آن را به تعداد خواندگان دعوا به علاوه يک نسخه، پيوست دادخواست نمايد. رونوشت يا تصوير بايستی خوانا و مطابقت آن با اصل گواهی شده باشد. 
  • لازم به ذکر است بر خلاف خواهان که در جلسه اول دادرسی فقط اصول اسناد خود را ارائه میدهد، خوانده بايد علاه بر اصول اسناد، رونوشت اسناد به تعداد خواهان بعلاوه يک نسخه به دادگاه تقديم کند چراکه خواهان با تقديم دادخواست رونوشت يا تصوير مصدق اسناد را به تعداد خوانده بعلاوه يک نسخه توسط دادخواست بوده و در پرونده موجود می باشد.
  • در زمينه ارائه اصول اسناد، ماده 96 قانون آيين دادرسی مدنی مقرر میدارد: خواهان بايد اصل اسنادی که رونوشت آنها را ضميمه دادخواست کرده است در جلسه دادرسی حاضر نمايد. خوانده نيز بايد اصل و رونوشت اسنادی را که میخواهد به آنها استناد نمايد در جلسه دادرسی حاضر نمايد. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
  • در اين ماده خواهان و خوانده مكلف به ارائه اصول اسناد خود در جلسه دادگاه میباشند و در صورت عدم انجام اين تكليف، ضمانت اجراهای مختلفی برای هر يک پيش بينی شده است:

ضمانت اجرای عدم ارائه اصول اسناد توسط خواهان : طبق ماده 96 قانون آيين دادرسی مدنی، اگر خواهان اصول اسناد خود را ارائه ننمايد و دادخواست وی مستند به ادله ديگری نباشد در آن خصوص باطل میگردد. بنابراين، ضمانت اجرای عدم ارائه اصول اسناد توسط خواهان، ممكن است صدور قرار ابطال دادخواست باشد. 
ضمانت اجرای عدم ارائه اصول اسناد توسط خوانده : اگر سند مورد استناد خوانده، سند عادی باشد و اصل سند را در دادگاه ارائه نكند و خواهان در جلسه دادرسی حاضر نشود يا نسبت به آن تعرض نكند در اين صورت با ارائه رونوشت مصدق سند توسط خوانده، دادگاه در موقع تصميمگيری به آن توجه میکند. ولی اگر خواهان در جلسه دادگاه حاضر شده و نسبت به آن تعرض کند در اين صورت، سند از عداد دلایل خوانده خارج میگردد. 

  • اگر سند مورد استفاده خوانده رسمی بود يا نسبت به آن تعرض نكند در اين صورت، خوانده به مشكلی مواجه نمیشود ولی اگر نسبت به سند رسمی، از طرف خواهان ادعای جعل شود، طبق ماده 220 قانون آيين دادرسی مدنی، دادگاه به خوانده اخطار میکند که ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ اصل سند را به دادگاه ارائه کند. در اين صورت، عدم ارائه سند رسمی در مهلت تعيين شده، موجب خروج اين سند از عداد دلایل خواهد بود.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص همراه داشتن اصول اسناد در جلسه رسیدگی

♦ در پاسخ به پرسش شما باید گفت خواهان باید گفت رونوشت سند هنگام ارائه دادخواست کافی است اما خواهان باید اصل سند را در جلسه رسیدگی حاضر نماید. در صورت گم شدن عقدنامه می توانید به دفترخانه ازدواجی که عقد ازدواج در آن به ثبت رسیده مراجعه و رونوشت یا کپی سند ازدواج را دریافت نمایید. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - همراه داشتن اصل اسناد در جلسات رسیدگی دادگاه

ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی
دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگ‌های چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد:
۱- نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی‌الامکان شغل خواهان.
تبصره - در صورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد.
۲- نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده.
۳- تعیین خواسته و بهای آن مگر انکه تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد.
۴- تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
۵- انچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
۶- ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می‌شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
۷- امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او.
تبصره ۱- اقامتگاه باید با تمام خصوصیات از قبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد.
تبصره ۲- چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد، در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.
ماده ۵۳ قانون آیین دادرسی مدنی
در موارد زیر دادخواست توسط دفتر دادگاه پذیرفته می‌شود لکن برای به جریان افتادن آن باید به شرح مواد آتی تکمیل شود:
۱- در صورتی که به دادخواست و پیوست‌های آن برابر قانون تمبر الصاق نشده یا هزینه یادشده تادیه نشده باشد.
۲- وقتی که بندهای (۲، ۳، ۴، ۵ و ۶) ماده (۵۱) این قانون رعایت نشده باشد.
ماده ۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی
در موارد یادشده در ماده قبل، مدیر دفتر دادگاه ظرف دو روز نقایص دادخواست را به طور کتبی و مفصل به خواهان اطلاع داده و از تاریخ ابلاغ به مدت ده روز به او مهلت می‌دهد تا نقایص را رفع نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام به رفع نقص ننماید، دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر و در غیبت مشارالیه، جانشین او صادر می کند، رد می‌گردد. این قرار به خواهان ابلاغ می‌شود و نامبرده می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به همان دادگاه شکایت نماید. رای دادگاه دراین خصوص قطعی است.
ماده ۹۶ قانون آیین دادرسی مدنی
خواهان باید اصل اسنادی که رونوشت آنها را ضمیمه دادخواست کرده است در جلسه دادرسی حاضر نماید. خوانده نیز باید اصل و رونوشت اسنادی را که می‌خواهد به آنها استناد نماید در جلسه دادرسی حاضر نماید. رونوشت اسناد خوانده باید به تعداد خواهان‌ها بعلاوه یک نسخه باشد. یک نسخه از رونوشت‌های یادشده در پرونده بایگانی و نسخه دیگر به طرف تسلیم می‌شود.
در مورد این ماده هرگاه یکی از اصحاب دعوا نخواهد یا نتواند در دادگاه حاضر شود، چنانچه خواهان است باید اصل اسناد خود را، و اگر خوانده است اصل و رونوشت اسناد را به وکیل یا نماینده خود برای ارائه در دادگاه و ملاحظه طرف بفرستد والا در صورتی که آن سند عادی باشد و مورد تردید و انکار واقع شود، اگر خوانده باشد از عداد دلایل او خارج می‌شود و اگر خواهان باشد و دادخواست وی مستند به ادله دیگری نباشد در آن خصوص ابطال می‌گردد. در صورتی که خوانده به واسطه کمی مدت یا دلایل دیگر نتواند اسناد خود را حاضر کند حق دارد تاخیر جلسه رادرخواست نماید، چنانچه دادگاه درخواست او را مقرون به صحت دانست با تعیین جلسه خارج از نوبت، نسبت به موضوع رسیدگی می‌نماید.
ماده ۲۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی
ادعای جعلیت و دلایل آن به دستور دادگاه به طرف مقابل ابلاغ می‌شود. در صورتی که طرف به استفاده از سند باقی باشد، موظف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، اصل سند موضوع ادعای جعل را به دفتر دادگاه تسلیم نماید. مدیر دفتر پس از دریافت سند، آن را به نظر قاضی دادگاه رسانیده و دادگاه آن را فوری مهر و موم می نماید. چنانچه در موعد مقرر صاحب سند از تسلیم آن به دفتر خودداری کند، سند از عداد دلایل او خارج خواهد شد.
تبصره- در مواردی که وکیل یا نماینده قانونی دیگری در دادرسی مداخله داشته باشد، چنانچه دسترسی به اصل سند نداشته باشد حق استمهال دارد و دادگاه مهلت مناسبی برای ارائه اصل سند به او می دهد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.