ﺳﻪشنبه, 04 اردیبهشت,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 21 خرداد 1401

 محاسبه نرخ روز مهریه اگر مدیون فوت کرده باشد

در سند عقدی که در سال 1345 مهریه مبلغ 60000 ریال بر ذمه پدر و مادر زوج میباشد در صورتی که پدر زوج در سال 1373 فوت و مادر زوج در سال 1384و خود زوج 1389 فوت کرده باشد و زوجه زنده باشد و بخواهد از ترکه آنها اقدام نماید محاسبه مهریه از چه تاریخی است  ؟ با تشکر از شما

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 640

پاسخ – ملاک محاسبه نرخ روز مهریه در فرض فوت مدیون چه زمانی است ؟

  • به طور کلی زمانی شخصی فوت میکند طبق یک قاعده کلی تمامی دیون متوفی حال می شود و همان موقع قابل مطالبه خواهد بود در صورتیکه مقدار ترکه بیش از دیون باشد تمامی دیون پرداخت می شود اما اگر ترکه کفایت دیون را نکند یا باید انچه را که هست به نسبت مقدار دینها تقسیم شود و یا با کاستن از سهم همه طلبکاران عدالت برقرار شود(کتاب درسهایی از شفعه وصیت ارث – مرحوم دکتر کاتوزیان)
  • همچنین باید ترتیبی پیش گرفت که پاره ای از دیون بر دیگر طلب ها مقدم شود قانون ما ترتیب تقدم و تأخر طلبها را برگزیده است و مواد ۸۶۹ و ۸۷۰ قانون مدنی بدان تصریح دارد.
  • قانون در ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی مقدار مهرالمسمی را منوط به تراضی طرفین قرار داده است.
  • با توجه به رشد فاحش تورم و تنزل ارزش پول در دهه های اخیر مهریه هایی که به پول رایج ایران بود ارزش خود را تا حدود زیادی از دست داد. پس ماده واحده قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مصوب ۷۶ در خصوص مهریه وضع گردید .تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
  • آیین نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
  • همچنین ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده تعدیل مهریه های ریالی به نرخ روز را تایید کرده است. 
  • رای وحدت رویه شماره ۶۴۷ مورخه ۱۳۷۸ فلسفه ماده واحده قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی را حفظ ارزش ریالی مهریه زوجه دانسته است . 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص محاسبه نرخ مهریه بعد از فوت مدیون

علی ایحال مهریه های ریالی متناسب با شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد محاسبه و پرداخت می گردد مشروط بر اینکه زوجین در حین عقد نکاح به نحو دیگری تراضی نکرده باشند.
نحوه محاسبه مهریه در صورت مطالبه مهریه ، باید شاخص سال قبل از سال محاسبه را بر شاخص سال وقوع عقد ازدواج تقسیم و حاصل این تقسیم را در مبلغ مهرالمسمی ضرب کرد تا میزان مهریه قابل پرداخت و دریافت به دست آید. 
در فرض فوت زوج، اگر بعد از فوت شوهر، زوجه برای وصول مهریه از ماترک زوج اقدام کند در این فرض در هر تاریخی که زوجه بعد از فوت شوهرش مهریه را مطالبه کند باید شاخص سال فوت زوج بر شاخص سال ازدواج تقسیم و حاصل به دست آمده ضرب در مبلغ مهرگردد و البته این رویه غالب است که به نظر می رسد منطقی نباشد چرا که خسارت تاخیر تادیه به نوعی مجازات مدنی کسی است که در پرداخت دیون خود تعلل داشته و نمی توان چنین قصدی را به فرد فوت شده نسبت داد.از سوی دیگر این موضوع می تواند باب سوء استفاده طلبکاران به طمع بهره مندی از خسارت تاخیر تادیه را نیز تحریک کند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - محاسبه نرخ مهریه در صورت فوت مدیون

ماده ۸۶۹ قانون مدنی
حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق میگیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود ازقرار ذیل است:
۱) قیمت کفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه مثل عینی که متعلق رهن است.
۲) دیون و واجبات مالی متوفی.
۳) وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آنها.

ماده ۸۷۰ قانون مدنی
حقوق مزبوره در ماده قبل باید به ترتیبی که در ماده مزبوره مقرر است تادیه شود و مابقی اگر باشد بین وراث تقسیم گردد.

ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی
تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱
هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیت‌های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کاشناس حقوقی ما

 

راههای مشاوره و ارتباط با وکیل متخصص دعاوی خانواده و مهریه

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.