جمعه, 10 فروردین,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 28 خرداد 1401

 وقایع بعد از توقیف و تملک سهم الارث یک وارث

با سلام. لطفا بفرمایید سهم الارث یکی از ۱۰ وارث یک ملک توسط طلبکار توقیف و به اجرا گزاشته شده است با مزایده این سهم از کل سهم الارث چه تکلیفی برای ملک یا بقیه وارثین پیش خواهد امد؟ آیا کل ملک به مزایده میرود یا فقط سهم بدهکار با استعلام کارشناس اداره ثبت ؟لطفا راهنمایی بفرمایید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 672

پاسخ – پس از توقیف و تملک سهم ارث یک وارث توسط طلبکار، چه اتفاقی می افتد ؟

  • تعریف عقد شرکت عبارت است از عقدی است که به موجب آن دو یا چند شخص به منظور تصرف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه مقاصد دیگر حقوق خود را در میان می نهند تا بجای آن مالک سهمی مشاع از این مجموعه شوند.(عقود معین ۱- دکتر کاتوزیان)
  • طبق قوانین مربوط به عقد شرکت هیچ یک از شرکا نمی توانند بدون ارن دیگری در مال مشاع تصرف کند زیرا این حق انتشار مالکیت شریکان در تمام اجزای مال مشاع باعث می شود که تا هر تصرف ، به  تجاوز خقوق دیگران محسوب شود و از این رو بی اذن مالکان میسر نگردد. مواد ۵۸۱ و ۵۸۲ قانون مدنی موید همین نظر است.
  • ضمانت اجرای تصرف شریک بدون اذن شرکای دیگر نیز عدم نفوذ و فضولی خواهد بود و با اجازه دیگر شرکا تنفیذ و با رد آنها معامله باطل خواهد شد. 
  • نکته مهم دیگر این است که اشاعه مانع از تصرف هر شریک در مال خود نمی شود مگر اینکه تصرف او ملازمه ای با دخالت دیگران داشته باشد؛ پس تصرف در حصه خود را نباید فضولی پنداشت. ماده ۵۸۳ قانون مدنی نیز موید همین نظر است.؛
  • تقسیم مال مشاع نیز به چند شکل قابل انجام است ؛ یکی از روش های آن تقسیم بر مبنای افراز و تعدیل و رد و فروش است که بدین ترتیب در مرحله اول تقسیم بایستی از طریق افراز انجام شود سپس از راه تعدیل و آن گاه که هیچ یک ممکن نبود دادگاه می تواند حکم به فروش اجباری دهد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص وقایع بعد از توقیف سهم الارث

♦ طلبکار یکی از شرکای مال مشاع فقط می تواند سهم آن شخص را توقیف و تملک نماید.پس از تملک قدر السهم از ملک مشاعی چند حالت متصور است: 
ابتدا باید دید که ملک توقیفی شما قابل تقسیم از طریق افراز هست یا خیر که بستگی به این دارد که نحوه ملک تقسیم شده به چه شکل بوده باشد؛ افراز در صورتی امکان پذیر است که ملک مشاع  دارای اجزای مساوی باشد در غیر اینصورت است که دادگاه حکم به فروش مال مشاع می کند و اصطلاحا ملک غیر قابل افراز است.

♦ گواهی عدم قابلیت افراز توسط اداره ثبت یا دادگاه صادر می شود. وقتی قابل افراز نبودن ملک مشخص شد با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم درخواست فروش ملک مشاع و پیوست کردن تمامی مدارک از قبیل گواهی عدم قابلیت افراز به دادگاه مربوطه فرستاده می شود.
♦ اگر ملک مورد نظر سند رسمی دارد و یا اینکه جریان ثبتی آن تمام شده است باید به اداره ثبت محلی مراجعه کنید که ملک در آنجا واقع است.
حال اگر ملک شما قابل افراز باشد تقسیم به تعدیل اتفاق خواهد افتاد یعنی طوری می توان تقسیم کرد که نیازی به دادن سرانه پیدا نشود و بهای هر سهام قابل شناسایی باشد قلنون مدنی نیز در ماده ۵۹۸ خود موید همین نظر است. 
♦ اما در صورتیکه سهام بدون ضمیمه کردن مبلغ از خارج از سهم امکان پذیر نباشد ناچارا شرکایی که سهم بیشتری از حصه مشاعی خود می برند باید مبلغی یا مالی به دیگر شرکا پرداخت کنند. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - توقیف سهم ارث

ماده ی ۴ قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب ۱۳۵۷
ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص شود، با تقاضای هر یک از شرکا به دستور دادگاه شهرستان فروخته می شود.

ماده ی ۹ آیین نامه ی قانون افراز و فروش املاک مشاع

در صورت صدور حکم قطعی بر غیرقابل تقسیم بودن ملک، دادگاه شهرستان بر حسب درخواست یک یا چند نفر از شرکا، دستور فروش آن را به دایره ی اجرای دادگاه خواهد داد. مدیر اجرا نسبت به فروش ملک بر وفق مقررات قانون اجرای احکام مدنی مربوط به فروش اموال غیر منقول، اقدام می کند.
 ماده ی ۱۰ آیین نامه ی قانون افراز و فروش املاک مشاع
وجوه حاصله از فروش ملک غیرقابل افراز، پس از کسر هزینه ی عملیات اجرایی، طبق دستور دادگاه شهرستان بین شرکا به نسبت سهام، تقسیم خواهد شد.

ماده ۵۹۸ قانون مدنی
ترتیب تقسیم آن است که اگر مال مشترک مثلی باشد به نسبت سهام شرکاء افراز میشود و اگر قیمتی باشد بر حسب قیمت تعدیل ‌میشود و بعد از افراز یا تعدیل در صورت عدم تراضی بین شرکاء حصص آنها به قرعه معین میگردد.

ماده ۵۸۱ قانون مدنی
تصرفات هر یک از شرکاء در صورتی که بدون اذن یا خارج از حدود اذن باشد فضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهد بود.

ماده ۵۸۲ قانون مدنی
شریکی که بدون اذن یا در خارج از حدود اذن تصرف در اموال شرکت نماید ضامن است.

ماده ۵۸۳ قانون مدنی
هر یک از شرکاء میتواند بدون رضایت شرکاء دیگر سهم خود را جزئاً یا کلاً به شخص ثالثی منتقل کند.پ

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.