پنجشنبه, 09 فروردین,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: پنجشنبه 18 شهریور 1400

 نحوه تنظیم قرارداد صلح عمری

با سلام و عرض ادب.میخواستم آپارتمان مسکونی خودم را که فرزندی ندارم بعد فوت اینجانب به خانمم برسد و وراث از نظر فانونی نتوانند آن را از ایشان بگیرند ومتقابلا بعد مرگ همسرم وراث ایشان هم نتوانند از اینجانب مهریه او را مطالبه کنند.راهکار قانونی و نحوه تنظیم صلح نامه عمری به شزط امکان فسخ را بیان بفرمایید با تقدیم اخترام چنانچه لازم باشد مشخصات ساختمان را خدمتتان ارسال کنم جهت ثبت.

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2587

نکات مهم تنظیم صلحنامه عمری

  • صلح عمری یکی از انواع قرارداد هاست که معمولا برای جلوگیری از نزاع های خانوادگی چه در زمان حیات و چه پس از فوت انجام میشود و بسیار مفید واقع میشود و آرامش را در خانواده ها ایجاد میکند .
  • با انعقاد قرارداد صلح عمری اموال غیر منقول (مثل زمین - خانه و ....) و منقول (خودرو و ...) را به سایر اشخاص منتقل کنید اما حق بهره برداری را تا پایان عمر خود یا هر شخص دیگری حفظ کنید به همین دلیل است که به صلح عمری معروف است و میتواند مدت آن عمر مصالح یا متصالح یا شخص دیگری باشد.
  • به مالک اول (شما) یا همان انتقال دهنده مصالح و به منتقل علیه یا انتقال گیرنده (همسر شما) متصالح گفته میشود .
  • از دیگر مزایای انعقاد چنین صلحی جلوگیری از پرداخت مالیات ارث بر صلح عمری خواهد بود . چونکه مالک قبل از فوت اصل مال را انتقال داده است و حق استفاده و بهره برداری از آن را برای خود یا دیگران حفظ کرده است.( البته مالیات بر نقل و انتقال سند بر جای خود باقیست انتقال املاک با توجه به ارزش  اقتصادی 5%  و انتقال حق واگذاری محل به وجوه دریافتی مالک 2% در تاریخ انتقال شامل مالیات است.)
  • عقد صلح در دو حالت مورد استفاده قرار میگیرد:

1- اول در مقام جلوگیری از نزاع و گسترش سازش و آشتی

2- دوم در مقام معامله .

  • مواد 752 و 758 قانون مدنی مفاهیم گسترده آن را تشریح کرده است.
  • در هر دو مورد یاد شده عقد صلح عقدی است لازم یعنی هیچ یک از طرفین معامله حق فسخ آن را نداشته باشند مگر در موارد معینه. (ماده 185 قانون مدنی)
  • در حالت تردید بین لازم یا جایز بودن عقود اصل بر لازم بودن آن است ( اصاله اللزوم)(ماده 219 قانون مدنیمقصود از موارد معینه در قانون صرف نظر از اقاله که قاعده عمومی قرارداد هاست اشاره به وجود خیارات  قانونی در عقود لازم دارد.
  • مواد  760  و 761 قانون مدنی در مورد لازم بودن عقد صلح و غیر قابل فسخ بودن آن مگر به اشراط خیار اشاره کرده است.
  • پس مصالح (شما) میتواند در متن قرارداد به مواردی به عنوان تعهد اشاره کند و در صورت عدم اجرای تعهدات توسط متصالح ضمانت اجرای  آن رجوع به دفترخانه محل ثبت سند و فسخ عقد صلح است.
  • البته در فسخ در قانون موضوعه ما همیشه اخرین راه است (در ابتدا اظهارنامه ای رسمی به محل اقامت خوانده ( متصالح) ارسال میشود و از ایشان درخواست میشود تا به مفاد قرارداد عمل کند .در مرحله دوم دادخواست الزام به انجام تعهد تنظیم میشود.در مرحله آخر که هیچ یک از راه های مذکور جوابگو نباشد دادخواست تایید حق فسخ باید تنظیم گردد.
  • در صورت فوت مصالح تمامی منافع مال مورد نظر به متصالح منتقل میشود و متصالح مالک عین و منفعت آن میشود ( البته بعد از امضای صلح نامه مال به متصالح مشروط منتقل میشود مشروط بر فوت مصالح و متصالح پس از فوت مصالح مالکیت قطعی پیدا میکندو در مقابل هم ورثه دیگر حقی نسبت به مال مورد نظر ندارند و دادخواست انحصار وراثت نسبت به مال مورد نظر سالبه به انتفاء موضوع است زیرا آنان حقی نسبت به مال ندارند .
  • اما در مورد مهریه همسر شما که حق قانونی و شرعی او خواهد بود و تمامی اختیارات آن به خوده او واگذار شده است و میتواند به مجرد عقد هر گونه دخل و تصرفی در آن داشته باشد و این حق قابل انتقال به وراث است و وراث او میتوانند پس از فوت او آن را مطالبه کنند . زیرا این حق قابل انتقال است .اما در صورتیکه میخواهید پس از فوت همسر وراث او مطالبه مهریه از شما نکنند این امر بستگی به خواست همسر دارد و او میتواند با بخشش مهریه از این حدوث چنین امری جلوگیری کند.
  • برای چنین کاری نیاز به ورود محکمه نیست و زن میتواند حتی روی یک کاغذ بنویسد و امضا کند اما برای محکم کاری و مستند بودن این امر بهتر است به دفتر اسناد رسمی مراجعه و آن را به طور رسمی ثبت کنید  محضر دار در قالب اقرارنامه ثبتی تنظیم میکند پس از آن نامه ای به دفترخانه ای که ازدواج در آن ثبت شده است ارسال میشود و در سند ازدواج قید خواهد شد.(بهتر است بخشش مهریه با اجازه پدر انجام شود البته باید گفت که اجازه ولی در بخشش مهریه نه شرعی است نه قانونی بلکه دفاتر اسناد رسمی این کار را صرفا برای جلوگیری از اجبار زن توسط شوهر یا احساسی عمل کردن او انجام میدهند تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.

 

 

مستندات قانونی -  قرارداد صلح عمری

 ماده 185 قانون مدنی

 عقد لازم آن است که هیچیک ازطرفین معامله حق فسخ آن را نداشته باشد مگر در موارد معینه .

ماده 219 قانون مدنی

 عقودی که برطبق قانون واقع شده باشدبین متعاملین وقائم مقام آنهالازم الاتباع است مگراینکه به رضای طرفین اقاله یابعلت قانونی فسخ شود.

ماده 752 قانون مدنی

 صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی درمورد معامله وغیرآن واقع شود.

ماده 758 قانون مدنی

 صلح درمقام معاملات هرچند نتیجه معامله راکه بجای آن واقع شده است می دهد لیکن شرائط واحکام خاصه آن معامله راندارد بنابراین اگر موردصلح عین باشد درمقابل عوض نتیجه آن همان نتیجه بیع خواهد بود بدون این که شرایط واحکام خاصه بیع درآن مجری شود.

ماده 760 قانون مدنی

 صلح عقدلازم است اگرچه درمقام عقود جایزه واقع شده باشدوبر هم نمی خورد مگردر موارد فسخ به خیاریااقاله .

ماده 761 قانون مدنی

 صلحی که درموردتنازع یامبنی به تسامح باشد قاطع بین طرفین است وهیچیک نمی تواندآن را فسخ کند اگر چه به ادعا غبن باشد مگر درصورت تخلف شرط یا اشتراط خیار.

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص عقود و قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.