پنجشنبه, 30 فروردین,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

نمونه آراء محاکم
تاریخ انتشار: یکشنبه 12 مرداد 1399
آیا امکان افزایش مهریه بعد از عقد وجود دارد ؟

 آیا امکان افزایش مهریه بعد از عقد وجود دارد ؟

مهریه به مالی گفته می شود که ضمن عقد ازدواج مرد به زن پرداخت می کند و یا تعهد پرداخت آن را می نماید.اصولاً مهریه در سند ازدواج درج می شود اما ممکن است تعهد پرداخت مهریه به صورت شفاهی هم باشد که در این صورت اثبات امر کار مشکلی است.مهریه ای که قبل از جریان صیغه ازدواج و نکاح و به اصطلاح در جلسه بله بران مورد توافق قرار می گیرد قابلیت اجرایی و الزام آور ندارد.گاهی بعد از انعقاد عقد زن و شوهر تصمیم به اصلاح شرایط ازدواج و کاهش یا افزایش مهریه می گیرند برای کاهش مهریه هیچ مانعی وجود ندارد ولی افزایش آن از سوی شورای نگهبان مورد تردید قرار گرفته است.رویه دادگاه ها چنین است که مبلغ افزوده شده بعد از ازدواج عنوان مهریه ندارد ولی در دادگاه حقوقی (و نه دادگاه خانواده) به عنوان یک تعهد قابل مطالبه است.در ادامه به یک پرونده عملی با موضوع افزایش مهریه بعد از ازدواج به موجب اقرار نامه اشاره می شود.پس سوال اساسی در اینجا این است که آیا امکان افزایش مهریه بعد از عقد ازدواج وجود دارد یا خیر ؟ که با آوردن یک نمونه پرونده عملی و نیز تحلیل، توجیه و استدلال حقوقی تلاش می شود به این سوال پاسخ داده شود.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3652

نمونه پرونده مطالبه مهریه اضافه شده

دادخواست مطالبه مهریه اضافه شده بعد از عقد

خواهان : هنگامه 

خوانده : مجتبی

خواسته :

1- الزام به ایفای تعهد مالی منی بر الزام به پرداخت تعداد 1364 ربع سکه بهار آزادی

2- اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

دلایل و منضمات :

1- سند ازدواج

2- شناسنامه و کارت ملی

3- سند اقرارنامه دفتر اسناد رسمی

4- استشهادیه

متن دادخواست مطالبه مهریه :

ریاست محترم دادگاه خانواده

احتراماً موکله به موجب سند نکاحیه پیوست دادخواست، در تاریخ 88/05/17 با تعداد 12 عدد سکه بهار آزادی و هزینه یک سفر تمتع و 313 عدد شاخه گل نرگس به عقد دائم خوانده در آمده اند به موجب سند شماره ... مورخ 88/05/25 تنظیمی دفتر شماره 1298 تهران خوانده تعداد 1364 ربع سکه را بر مهریه ما فی القباله موکله اضافه نمودند لکن علیرغم مطالبه موکل از پرداخت آن امتناع نمودند فلذا با عنایت به مراتب فوق و دلایل و مدارک ابرازی بدواً تقاضای صدور حکم بر اعسار از پرداخت هزینه دادرسی و متعاقباً صدور حکم مبنی بر محکومیت خوانده محترم به پرداخت 1364 عدد ربع سکه به انضمام مطالبه کلیه خسارات دادرسی مورد استدعاست.

 

 

اقرار نامه افزایش مهریه (مورخ 88/05/28)

آقای مجتبی .... فرزند حسین به عنوان زوج سند نکاحیه شماره .... بعد الحضور صریحاً اقرار و اعلام نمود به موجب این سند با رضایت کامل و بدون هیچگونه اجبار یا اکراه تعداد 1364 قطعه ربع سکه بهار آزادی علاوه بر مهریه مندرج در سند نکاحیه به مهریه زوجه خود خانم هنگامه ....اضافه نمود که برعهده زوج دین بوده و عندالمطالبه به زوجه پرداخت می نماید.

 

 

رای دادگاه اعسار از هزینه دادرسی (1)

در خصوص دادخواست آقای مسعود محمدی به وکالت از هنگامه به طرفیت مجتبی .... به خواسته اعسار از هزینه دادرسی در مرحله بدوی با این توضح که اظهار نموده اند که از بابت تقدیم دادخواست اولیه می بایست هزینه دادرسی به مبلغ 174/650/000 ریال بپردازم که توانایی مالی نداشته و نمیتوانم هزینه دادرسی را در این مرحله بپردازم شهود وی نیز در دادگاه حضور داشته و اظهارات وی را تایید نموده اند اخطاریه نیز طبق آگهی در جراید به خوانده ابلاغ و نامبرده دردادگاه حضور نداشته و دفاعی به عمل نیاورده نهایتاً دادگاه نظر به مراتب فوق و خصوصاً اظهارات شهود و کیفیت اظهارات ایشان و اظهارات خواهان خواسته را وارد ندانسته و مستنداً به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بطلان دعوی وی را صادر و اعلام می گردد رای صادر حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در محاکم تجدیدنظر تهران می باشد.

 

گردشکار:

به جهت عدم حصول نتیجه در شعبه 121 دادخواست دیگری ارائه و تقدیم شد و به شعبه 125 دادگاه حقوقی باهنر ارجاع گردید. درخصوص خواسته اولیه (اعسار) دادگاه به تاریخ 96/11/10 مبادرت به صدور رای می نماید.

 

 

رای دادگاه اعسار از هزینه دادرسی (2)

درخصوص دادخواست آقای مسعود محمدی به وکالت از هنگامه به طرفیت مجتبی .... به خواسته اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله بدوی با توجه به استشهادیه پیوست دادگاه دعوی خواهان را ثابت تشخیص داده مستندا ب ماده 504 قانون ایین دادرسی مدنی حکم به اعسار موقت از پرداخت هزینه دادرسی صادر و اعلام می گردد و چنانچه مدعی اعسار دعوای اصلی محکوم له واقع و از اعسار خارج گردد هزینه دادرسی به استناد مواد 511 و 514 توسط اجرای احکام مدنی دریافت خواهد شد رای صادره حضوری و قابل تجدیدنظر خواهی ظرف مدت بیست روز خواهد بود

 

 

رای دادگاه مهریه اضافه شده بعد از عقد ازدواج :

در خصوص دادخواست آقای مسعود محمدی به وکالت از هنگامه به طرفیت مجتبی به خواسته الزام به ایفای تعهد به پرداخت تهداد 1364 ربع سکه بهار آزادی به انضمام کلیه خسارات دادرسی که وکیل خواهان مستند دعوی خود را اقرارنامه شماره ... مورخ 88/05/28 و شناسنامه شماره ... قرارداده و در ایضاح خواسته خود مرقوم داشته اند : مستنداً به سند ازدواج شماره ... ک.گ در تاریخ 88/05/17 با تعداد 12 عدد سکه طلای یک بهار آزادی و هزینه یک سفر حج تمتع 313 عدد شاخه گل نرگس به عقد دائم خوانده در آمده اند به موجب سند شماره ... تنظیمی دفترخانه شماره .... ثبت اساد تهران خوانده تعداد 1364 ربع سکه بهار آزادی را بر مهریه ما فی القباله موکل اضافه نمودند لیکن علیرغم مطالبه موکل از پرداخت امتناع نموده لذا باعنایت به مراتب فوق ودلایل و مدارک ابرازی صدور حک مبنی بر محکومیت خوانده به پرداخت 1364 عدد ربع سکه بهار آزادی به انضمام مطالبه کلیه خسارات دادرسی از محضر عالی مورد استدعاست.خوانده علیرغم ابلاغ قانونی حضور نداشته لایحه ای نیز ارسال ننموده ولذا دادگاه با توجه به دادخواست تقدیمی خواهان و ضمائم پیوست آن و مصون بودن دعوی خواهان از هر گونه تعرض از سوی خوانده دعوی خواهان را وارد تشخیص مستنداً به مواد 198و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت تعداد 1364 عدد ربع سکه بهار آزادی بایت اصل خواسته و پرداخت هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل مطابق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می نماید رای اصداری غیابی و قابل واخواهی ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ در دادگاه صادر کننده رای و پس از آن طرف مدت بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.

 

 

نظریه شورای نگهبان

طبق نظریه شورای نگهبان مورخ 88/05/12 مهریه شرعی همان است که در ضم عقد واقع شده است و ازدیاد مهریه بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر ا« خلاف موازین شرعی شناخته شد لذا جزء به از قسمت 151 بخشنامه های ثبتی که نتیجتاً مبین امکان افزایش مهریه به شرط تنظیم سند رسمی است مستندا  به قسمت دوم اصل 170 قانون اساسی جمهوری اسسلامی ایران و ماده 41 قانون دیوان عدالت اداری ابطال می شود.

استدلال :

با توجه به اینکه رای دیوان به استناد نظریه شورای نگهبان صادر شده بنابراین تفاوتی بین افزایش . کاهش نیست و هیچ یک را نمی توان نوشت گرچه در نتیجه دریافت یا ابرا یا بذل قسمتی از مهر کاهش می یابد ولی با عنوان کاهش نمی توان سندی ثبت کرد و آنچه ه دردفاتر تنظیم می شود ابرا یا بذل تمام یا قسمتی از مهریه است که ابرا یا بذل دو نهاد حقوقی مسلم هستند که رای مذکور دیوان به هیچ وجه نافی ابرا یا بذل مهریه نمی باشد و استاد لنگرودی نیز افزایش مهریه جایز ندانسته و بیان نموده افزایش بایستی تحت عنوان دیگر مثل هبه و صلح و ... انجام شود.

طبق نظر اکر اعضا گروه نمی توان برای افزایش یا کاهش مهریه اقررنامه اصلاحی نوشت چون نتیجه همان است که منع شده و اقرارنامه اصلاحی موضوعیت ندارد.

وقتی به راحت ماده 1087 قانون مدنی حتی در مواقعی که عدم مهریه شرط شده است، بعد از عقد طرفین می توانند به تراضی مهر را تعیین کنند چرا نتوان از وحدت ملاک این ماده برای افزایش مهریه پس از عقد استفاده کرد. آیا افزایش مهریه پس از عقد به لحاظ مبنایی با تعیین مهر پس از عقد در حالتی که حین عقد عدم مهر شرط شده است تفاوتی دارد؟ از آنجا که تعیین مهر رکن و شرط اساسی ازدواج دائم نیست و حتی عدم ذکر مهریه به صحت نکاح لطمه نمی زند به نظر می رسد کاهش یا افزایش آن مجاز باشد همچنانکه زوجین بعد از نکاح می توانند به مقدار آن تراضی کنند به کسر یا افزایش و نیز آزادی اعمال اراده قبلی خویش یعنی اختیار دارند هر چند بخشنامه ثبتی و نظر شورای نگهبان ما را متوقف کرده است.

 

نظر نهایی مطالبه مهریه خارج از سند ازدواج

عقل و علم حقوق افزایش و کاهش مهریه را جایز می داند اما ضمانت اجرای بخشنامه بازرسی و دادگاه انتظامی خواهد بود و دفاتر تا ابطال یا تغییر بخشنامه ملزم به اجرایی آن می باشند که این حکم امکان تنظیم سند افزایش یا کاهش مهریه را ممنوع اعلام کرده است. در هر حال با نظریه فوق ناگزیر به استفاده از ابرار و بذل مهریه جهت کاهش مهریه خواهیم بود و تنظیم سند افزایش مهریه ممنوع است.

 

 

اطلاع از نکات مهم تقاضای اعسار و تقسیط مهریه

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.